02 Mai 2017
9807 accesări
0 comentarii

Schimbările frecvente de temperatură, dar şi neglijenţa au băgat în spital mulţi bolnavi de inimă. Desigur, situaţia nu este deloc una nouă pentru medicii cardiologi, aceştia confruntându-se an de an cu această problemă.
După cum prea bine se ştie, variaţiile de temperatură afectează pacientul cardiovascular, şi în special pe cel coronarian. Mai mult decât atât, trecerea de la o temperatură la alta, cum se întâmplă la acest moment, poate genera o criză anginoasă şi chiar un accident coronarian acut.


„Odată cu încălzirea vremii, bolnavii de inimă trebuie să se hidrateze foarte bine, să umble cu capul acoperit, să evite temperaturile extreme, dar mai ales să nu treacă dintr-o încăpere ventilată la temperaturi înalte, pentru că toate aceste treceri bruşte pot determina anumite decompensări ale bolilor cardiace. La acest moment, temperatura existentă nu îi afectează, dar, dacă va mai creşte, îi va afecta, pentru că dispare procesul de adaptare, care, în mod normal, durează câteva zile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Răzvan George Maxim.


Bineînţeles, starea cardiacilor se poate complica nu numai din cauza căldurii, dar şi din vina lor, mai ales că unii dintre ei „uită” să îşi mai ia medicamentele. De obicei, cei care ajung în spital sunt bolnavii cronici care s-au decompensat din varii motive.


Principalele motive pentru care un cardiac cronic se decompensează sunt nerespectarea regimului igieno-dietetic, stilul de viaţă neadecvat, nerespectarea indicaţiilor medicului şi faptul că nu îşi iau tratamentele la timp. Din acest motiv, unii ajung din nou pe patul de spital după doar două-trei luni.


Pe de altă parte, a precizat dr. Maxim, patologia coronariană este în creştere, la fel şi ateroscleroza.
„Bolile de inimă sunt declanşate şi de vârsta înaintată, iar dacă în familie există bolnavi, afecţiunea poate fi ereditară. La acestea se adaugă factorii de risc modificabili, asupra cărora noi, medicii, încercăm să acţionăm în prevenţia primară, adică să prevenim apariţia bolii. Tocmai de aceea, trebuie urmărite mereu hipertensiunea arterială, dislipidemia, valoarea colesterolului, fumatul, sedentarismul, obezitatea şi stresul. Controlând aceşti factori de risc, controlezi boala aterosclerotică şi scazi incidenţa bolilor cardiovasculare”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU