Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne este introdus de Guvern în Programul naţional de oncologie. Astfel, pacienţii cu leucemii acute vor beneficia atât de diagnosticare şi tratament, cât şi de monitorizarea corectă a bolii.Fondurile pentru finanţarea serviciilor şi tratamentului asigurate prin acest nou subprogram oncologic au fost asigu-rate cu ocazia rectificării bugetare.
De asemenea, activitatea de monitorizare a bolii minime re-ziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogeneric şi/sau FISH şi examen de biologie moleculară la copii şi adulţi va fi inclusă în cadrul Subprogramului de diagnostic imunofenotipic, citogenic şi bio- molecular al leucemiilor acute.
Bolnavii din cadrul programelor naţionale de sănătate curative pot beneficia de acordarea de servicii medicale, inclusiv de prescrierea şi eliberarea medicamentelor şi/sau materialelor sanitare specifice, într-o unitate sanitară în regim ambulatoriu/în spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitaliceşti furnizate în regim de spitalizare continuă într-o altă unitate sanitară, dacă unitatea sanitară la care pacientul este internat în regim de spitalizare continuă nu poate acorda serviciile.
Pentru aceste situaţii, serviciile asigurate sunt validate şi decontate din bu-getul programelor naţionale de să-nătate curative.
Unitatea sanitarăsuportă costulÎn cazul în care pacientul necesită transport medical, unitatea sanitară în care bolnavul este internat în regim de spitalizare continuă suportă contravaloarea transportului medicalizat al acestuia în vederea efectuării serviciilor asigurate în cadrul programelor naţionale de sănătate cu scop curativ.
Probele pentru diagnosticarea şi monitorizarea leucemiilor acute şi a tumorilor solide care se recoltează la furnizorii de servicii medicale ce acordă asistenţă medicală spitalicească bolnavilor vor fi transmise la furnizorii de servicii medicale incluşi în subprogram pentru efectuarea acestora, însoţite de referatul de solicitare.