Adeseori, bolnavii de Parkinson sunt stigmatizaţi, deoarece sunt confundaţi cu persoanele în stare de ebrietate, din cauza tremorului, cel mai cunoscut simptom al acestei afecţiuni, dar şi din cauza mişcărilor incontrolabile şi a căderilor frecvente din picioare.
În judeţul Constanţa, sunt înregistraţi 3.000 de pacienţi cu boala Parkinson, iar 464 dintre aceştia sunt încadraţi în diferite grade de handicap, conform Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC).
„Încadrarea în grad de handicap se realizează la solicitarea bolnavilor, respectiv a familiei, întrucât este o boală progresivă, producând handicap major. Pacientul traversează diferite stadii ale bolii, care sunt evaluate de către medicii specialişti”, a declarat psihologul Mariana Gioga, consilier superior DGASPC.
Simptomele bolii se pot instala şi la 40 ani
Boala Parkinson este cea de-a doua afecţiune neurologică degenerativă, ca frecvenţă. Deşi se declanşează, cel mai frecvent, în intervalul de vârstă 50-70 ani, în ultimul timp s-a observat o scădere a vârstei la care boala Parkinson este diagnosticată, una din 20 de persoane prezentând simptome în jurul vârstei de 40 ani.
Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), a lansat, la Constanţa, o campanie de informare şi educare cu privire la boala Parkinson prin expunerea, în zilele de 27 şi 28 aprilie, în centrul comercial Vivo, a unui ansamblul senzorial unic, „Instalaţia din Lalele”, ce transpune artistic unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil şi care are ca scop informarea oamenilor asupra simptomelor bolii.
„Boala Parkinson se manifestă cu mulţi ani înaintea debutului clinic. Deoarece la început simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, boala este diagnosticată abia atunci când îşi fac apariţia simptomele motorii, deşi se manifestă cu până la 10 ani înainte de apariţia acestora. În ultimii ani, s-au înregistrat progrese semnificative în tratamentele pentru boala Parkinson, dar, în acest moment, nu există terapii care să poată opri evoluţia acestei boli, ci doar tratamente care permit controlul bolii şi ajută la îmbunătăţirea mobilităţii şi a calităţii vieţii pacientului”, a declarat dr. Ana Nişcoveanu, medic specialist neurologie.
Cu ce se confruntă bolnavii de Parkinson
Această afecţiune înseamnă: tremor, rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive.
Afectarea mobilităţii, limitarea socializării, stigmatizarea de către societate, dar şi impactul pe care boala îl are asupra familiei scad calitatea vieţii pacientului. De aceea, SNR susţine dezvoltarea unor „Centre de Expertiză în Domeniul Tulburărilor de Mişcare şi al Managementului Bolii Parkinson”, astfel, dintre cele 10 centre existente în ţară, unul funcţionează şi în Constanţa. În cadrul centrului, pacienţii cu boala Parkinson sunt trataţi de echipe formate din neurolog, psiholog, nutriţionsit/dietetician, logoped, specialist fizioterapie.
„Simptomele motorii sunt, din perspectiva noastră, a pacienţilor cu boala Parkinson, motivul principal pentru care suntem neînţeleşi şi adesea stigmatizaţi. Ne-am dorit ca prin această instalaţie, unică în România, să transpunem aceste simptome. Sperăm să creştem empatia pentru pacienţii cu boala Parkinson şi să îi îndrumăm pe cei care observă aceste simptome către medic”, a declarat Dan Răican, preşedinte al Asociaţiei de Luptă împotriva bolii Parkinson Constanţa.
„Boala Parkinson m-a trezit la viaţă”
Cauzele acestei boli nu sunt pe deplin cunoscute. Este clar că această afecţiune are şi o componentă genetică, dar majoritatea cazurilor sunt de cauză necunoscută. Cu toate acestea, se pare că este demonstrat că anumite chimicale din alimentele procesate şi pesticidele din legume şi fructe contribuie la apariţia acestei boli, dar şi la agravarea simptomelor.
„Numai cel care este afectat de această boală ştie prin ce trece. Tratamentul trebuie să fie adaptat pentru fiecare pacient şi trebuie să îl ajute să depăşească clipele de groază, însă pacienţii trebuie să respecte indicaţiile medicilor, să nu depăşească dozele recomandate, deoarece medicamentele repară într-o parte şi strică în altă parte. Ca să evit să consum alimente chimizate, m-am mutat de la oraş la sat, mi-am făcut o mică fermă şi consum doar alimente din producţia proprie, care nu sunt toxice. Să rezişti cu această boală trebuie să menţii în permanenţă legătura cu tot ce te înconjoară. Aşa că pot să spun că boala Parkinson m-a trezit la viaţă, acum sunt atent la orice detaliu şi profit de orice mică bucurie a vieţii”, a declarat Costică Tiron, bolnav de Parkinson.