30 Octombrie 2018
767 accesări
0 comentarii

Începând de luna aceasta, o dată cu răcirea vremii, au început să apară şi infecţiile respiratorii cu virus sinciţial respirator (VSR). Acesta este, practic, cauza cea mai frecventă de apariţie a bronşiolitei acute la copilul cu vârsta sub doi ani.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru a declarat că cele mai grave forme de bronşiolită acută cu VSR apar la copiii foarte mici, care au fost prematuri sau care au displazie bronho-pulmonară, drept consecinţă a suferinţei respiratorii din primele săptămâni sau luni de viaţă. Şi copiii cu boli cardiace sau cei cu deficite imunologice din naştere pot suferi complicaţii severe.

Totodată, nou-născuţii mamelor care au nivele scăzute de anticorpi în sângele matern, au o „zestre” redusă după naştere.

„În primele luni de viaţă, până învaţă singuri să se descurce să sintetizeze singuri anticorpii, copilaşii sunt în pericol de a fi uşor infectaţi cu VSR. Deşi este o boală cu manifestări respiratorii, cel mai mare pericol nu vine pe calea aerului. Virusul este transportat prin picături relativ mari de salivă, care sunt răspândite până la o distanţă de doar doi metri de un copil cu infecţie VSR şi care tuşeşte. Mâinile nespălate sunt cel mai adesea cauza infectării cu VSR a sugarilor ce dezvoltă bronşiolită acută”, a explicat specialistul.

El a mai spus că virusul poate trăi zeci de minute pe aceste mâini murdare. Tocmai de aceea, dacă mergeţi la un consult într-un spital, de exemplu, cu un copil sănătos, dar care are vârsta sub doi ani, este obligatoriu să folosiţi o mască de protecţie pentru ei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU