Dacă zilele friguroase de iarnă vă duc deja cu gândul la plajele tropicale cu nisip fin şi palmieri şi aţi da orice pentru a schimba, chiar şi pentru câteva clipe, vântul rece de afară cu briza blândă a oceanului, îndreptaţi-vă atenţia către unul dintre cele mai exotice fructe, nuca de cocos.
Aceasta este fructul palmierului Cocos nucifera care creşte exclusiv în zonele cu climă tropicală. Este unul dintre cele mai versatile şi populare alimente în Asia de Sud şi de Sud-Est, precum şi în insulele din Pacific. Într-un sezon, un singur cocotier poate produce între 20 şi 150 de nuci de cocos mature. Fructul are o formă sferică spre ovală şi măsoară 13-25 centimetri lungime. Iniţial, coaja sa dură are o culoare verde deschis, iar în timp se usucă, devenind brună. Laptele de cocos al fructelor proaspăt recoltate este mai dulce şi în cantitate mai mare faţă de cel provenit de la fructele mai mature.
Nuca de cocos este un aliment complet, fiind bogat în calorii, vitamine şi minerale. Potrivit cercetărilor alimentare, o nucă de cocos de dimensiuni medii, care conţine 400 grame de miez comestibil şi între 30 şi 150 mililitri lapte de cocos, vă poate oferi necesarul zilnic recomandat de minerale, vitamine şi energie.
O mare parte din caloriile miezului nucii de cocos – 100 grame conţin 354 calorii – provin din lipide şi proteine. Deşi miezul său este mult mai bogat în grăsimi saturate în comparaţie cu alte nuci, fructul de cocos ne oferă mulţi compuşi esenţiali pentru sănătate.
Studiile arată că nuca de cocos conţine un acid gras saturat important, acidul lauric, care creşte nivelul de colesterol HDL în sânge. Acest tip de colesterol este o lipoproteină cu densitate mare, care are efecte benefice asupra arterelor coronare, prevenind ateroscleroza. Tocmai de aceea, medicii recomandă un nivel ridicat de colesterol HDL în sânge.
Miezul nucii de cocos este o sursă excelentă de minerale precum cupru, calciu, fier, mangan, magneziu şi zinc. De asemenea, el conţine vitamine din complexul B: folaţi, riboflavină, niacină, tiamină şi piridoxină. Aceste vitamine sunt esenţiale pentru organism, iar ele nu pot fi procurate decât din alimentaţie.
Nici laptele de cocos nu este mai prejos. Pe lângă faptul că este o băutură răcoritoare care potoleşte setea în timpul unei veri caniculare, acest suc conţine zaharuri simple, electroliţi şi enzime precum fosfataza acidă, catalaza, dehidrogenaza, peroxidaza şi polimeraza. Împreună, acestea contribuie la buna funcţionare a digestiei şi metabolismului.
Cercetările sugerează că citochininele (cum ar fi kinetina şi trans-zeatin) din laptele de cocos au efecte vizibile anti-îmbătrânire, anticarcinogenice şi antitrombotice.
De asemenea, studiile arată că miezul şi laptele din nuca de cocos conţin o cantitate mare de potasiu, 100 grame de miez proaspăt furnizând 356 mg potasiu, echivalentul a 7,5 la sută din doza zilnică recomandată.
Nu putem uita nici de uleiul de cocos. Extras din miezul uscat al fructului, acesta este un excelent agent emolient. Se utilizează la gătit, se poate aplica pe scalp pentru îngrijirea şi hrănirea părului şi este folosit frecvent în industria farmaceutică.
Aşadar, sub coaja dură a nucii de cocos veţi afla multe beneficii pentru sănătate şi, cu puţină imaginaţie, un moment de relaxare pe o plajă tropicală!