Problemele de vedere influenţează negativ calitatea vieţii, iar ochelarii, deşi utili, pot fi o povară pentru mulţi dintre noi. Chirurgia refractivă (reducerea dioptriilor prin operaţia cu laser) ajută persoanele afectate să se bucure de viaţă prin înlăturarea dependenţei de ochelari.
La Mirini Eye Hospital, chirurgia viciilor de refracţie se face într-un mod profesionist de către specialişti competenţi, la preţuri accesibile. Persoanele care trec pragul spitalului discută cu specialiştii Mrini şi împreună stabilesc planul cel mai potrivit pentru reducerea dioptriilor. Metodele de chirurgie refractivă sunt diferite, deoarece fiecare pacient este unic, iar structura oculară diferă de la o persoană la alta. Nu oricărui pacient i se potriveşte chirurgia refractivă, iar specialiştii Mrini ne explică de ce.
„Chirurgia refractivă are două ramuri mari: una care se adresează corneei şi una care se adresează cristalinului. În funcţie de vârsta pacientului, de structura oculară, de viciul de refracţie pe care acesta îl are, în funcţie de doleanţa acestuia, alegem una sau alta dintre cele două metode. Sunt pacienţi tineri pentru care chirurgia refractivă se face la nivelul corneei care, datorită caracteristicilor corneene, de structura oculară a pacientului, ne limitează sau ne impun să alegem una dintre cele două tehnici”, a declarat dr. Relu Anghele, specialist oftalmolog, Mrini Eye Hospital.
Aşadar, structura oculară este cea care dictează o anumită metodă de intervenţie, iar pentru unii pacienţi, chirurgia refractivă este contraindicată. Însă, există o metodă pentru oricine, spun specialiştii.
„Chiar dacă toată lumea vrea operaţie cu laser, noi nu acceptăm întotdeauna, pentru că unora le este contraindicat. Există un protocol bine stabilit care nu trebuie încălcat de medic, deoarece, dacă se încalcă anumiţi parametri permişi, pacientul poate să rămână fără vedere”, atenţionează dr. Hicham Mrini, specialist oftalmologie Mrini Eye Hospital.
Pacienţi din toată ţara, la Mrini
Chirurgia refractivă, ca orice intervenţie chirurgicală, prezintă un risc, însă doar dacă nu se respectă protocolul. Pacientul trebuie să facă un control de rutină, înainte de intervenţie, iar specialiştii hotărăsc dacă acesta are structura ochiului potrivită pentru o intervenţie de acest gen. Pacientul trebuie să respecte anumite reguli, de exemplu, după operaţie, să îşi ferească ochii de factorii de mediu şi de efort, pentru a ţine la distanţă infecţiile grave care cu greu pot fi vindecate.
„Trebuie să fie o colaborare între medic şi pacient, pentru ca lucrurile să decurgă normal. Prin această metodă, se poate ajunge la zero de la orice dioptrie. Noi folosim femtolaser, cea mai modernă tehnică de pe piaţa medicală. Pacienţii noştri vin din toată ţara, chiar şi din alte ţări. Este un tip de chirurgie care câştigă teren, iar plaja de vârstă se extinde din ce în ce mai mult. Refuzăm foarte mulţi pacienţi care vin şi care nu sunt apţi pentru chirurgia respectivă, care nu se încadrează în parametrii stabiliţi, de aceea avem şi un procent mare de reuşită”, menţionează dr. Hicham Mrini.
Atenţie la contraindicaţii!
Există pacienţi care nu sunt apţi pentru această intervenţie chirurgicală, pentru aceştia, una dintre soluţiile potrivite fiind implantul.
„Atunci când pacientul are corneea foarte subţire sau distrofii, afecţiuni ale corneei care ne împiedică să efectuăm acest act chirurgical este factorul limitativ major în această chirurgie. De aceea, înainte de intervenţie, se face o suită de analize pentru a vedea dacă pacientul este apt pentru chirurgia refractivă, deoarece consecinţele pot fi fatale, dacă operaţia se execută unui pacient care nu este apt. La copii, nu se face această intervenţie, pentru că sunt în creştere, şi cresc şi organele, inclusiv ochii”, ne explică specialiştii Mrini.