Camera în care doarme cel mic, de obicei, este plină cu jucării, unele chiar de pluş. Pe jos, sunt covoare cu eroi din desene animate şi din cameră nu lipsesc nici rafturile generoase, pline cu cărţi. Această imagine nu întruchipează dormitorul ideal pentru un copil, cel puţin din perspectiva medicilor specialişti.
Medicii spun că toate aceste obiecte enumerate nu fac altceva decât să adune praf, acarieni, provocându-le celor mici alergii, boli respiratorii, astm etc. Aşa că, dacă cel mic se îmbolnăveşte des, îi curge nasul, lăcrimează, tuşeşte, face rinite alergice sau are diferite probleme respiratorii, poate ar trebui să revizuiţi puţin camera în care acesta doarme şi îşi petrece majoritatea timpului.
„Nici la grădiniţă şi nici în cameră, copiii nu ar trebui să aibă covoare sau mochete, pentru că ei se mişcă tot timpul şi praful se ridică, îl inhalează şi după aceea apar afecţiunile. Camera trebuie aerisită des, iar praful, şters tot timpul. Ghivecele cu flori sunt contraindicate în camera copilului, deoarece pământul acela de la flori, prin udare, dezvoltă mucegai, iar sporii zboară prin aer şi, la fel, sunt inhalaţi de copii. Camera copilului trebuie să fie cât mai goală. Şi cărţile reţin praful, aşa că şi acestea trebuie eliminate. De acarieni nici nu mai zic, aceştia fac prăpăd”, a declarat, pentru ziarul „Cuget Liber”, dr. Georgeta Anghel Dincă, medic primar pediatrie, alergologie şi imunologie.
Deşi aceste aspecte nu sunt luate în seamă de părinţi, pentru că nu par a fi importante, ele nu trebuie ignorate. Toate aceste simptome, pe care cel mic le are, se pot agrava şi pot degenera, apărând, astfel, afecţiuni severe care pot persista şi în viaţa de adult.