În perioada 22-28 ianuarie, este marcată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Cu această ocazie, medicii constănţeni au tras, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, un semnal de alarmă asupra riscurilor pe care le prezintă această boală, în cazul în care nu este diagnosticată şi tratată la timp.
„Din nefericire, la nivelul judeţului Constanţa, majoritatea pacientelor care ni se adresează se află deja în stadii avansate, greu tratabile”, a declarat prof. univ. dr. Vlad Tica, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Totuşi, este mare păcat de numărul de ani furaţi pacientelor la care boala apare la o vârstă tânără. În concluzie, putem considera că acest tip de cancer este cel mai mare „hoţ de vieţi”.
Mai mult decât atât, a precizat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, oamenii devin receptivi doar atunci când simt că li se apropie „cuţitul de os”. Medicul spune că acest tip de cancer este foarte parşiv, pentru că nu doare, iar femeile ajung la medic, în general, atunci când le doare sau încep să sângereze. Tocmai de aceea, ele trebuie să ştie că singura posibilitate de a „prinde” cancerul într-o fază incipientă este diagnosticarea precoce a bolii, care, netratată corespunzător, poate duce chiar la moartea pacientei.
În plus, a precizat dr. Aneta Tomescu, şeful secţiei Obstetrică- Ginecologie II, cancerul de col uterin este o boală cu transmitere sexuală, în cadrul căreia infecţia cu papiloma virus se poate lua de la primul contact sexual.
„Orice femeie care şi-a început viaţa sexuală trebuie să îşi facă testul de screening Papanicolau, pentru că, într-un an de zile, virusul se poate localiza la nivelul colului uterin şi poate începe să dea leziuni care nu se decelează microscopic, cu ochiul liber. Apoi, virusul se cuibăreşte la nivelul canalului cervical şi poate sta acolo o perioadă lungă de timp, chiar şi 6-9 ani, până când poate da primele semne de boală. Problema apare atunci când, în multe cazuri, nu se mai poate face decât un tratament paliativ. Aşadar, acesta este un virus care poate fi localizat, iar dacă femeia şi-ar efectua acest test Papanicolau, am avea aceste celule precanceroase şi pacienta ar putea fi vindecată”, a explicat dr. Tomescu.
Trebuie precizat că examenul de screening tip Papanicolau poate identifica leziunile cu potenţial canceros, iar tratamentul bazat pe rezultatele acestui test poate preveni apariţia cancerului.
Multe femei nu mai pot fi operate
Dr. Vlad Tica a precizat că există foarte puţine tipuri de cancer care poate fi prevenit, iar cel de col uterin este unul dintre ele. Cu toate acestea, este foarte trist cum în Constanţa, la SCJU, deşi testul se face în mod gratuit, nu prea există cerere pentru aşa ceva. Ideea este că, nedepistând boala într-o fază în care se mai poate salva viaţa pacientei, pot apărea o mulţime de probleme.
„Noi operăm tot ceea ce se poate face şi la nivel mondial. Am avut chiar şi multe histerectomii efectuate şi putem oferi inclusiv operaţii laparoscopice, în ceea ce priveşte cancerul de col uterin, asta în condiţiile în care avem foarte puţine centre în ţară care pot face aşa ceva. Din punct de vedere al tratamentului, sperăm ca, anul acesta, eforturile conducerii spitalului să ducă la redeschiderea centrului de Radioterapie, pentru că deja vârful de incidenţă al cancerului de col uterin a ajuns la 30-40 de ani, o vârstă cu potenţial fertil. Totodată, noi operăm la Constanţa cancer în stadii 2 B, care în clinicile europene nu se operează”, a mai spus specialistul.
Spre exemplu, numărul de paciente internate cu această boală a fost anul trecut de 141, iar numărul celor operate, 39. De ce? Pentru că majoritatea celor care nu s-au operat erau în stadii III şi IV.
XXX
La rândul său, dr. Sorin Vameşu, medic anatomo-patolog, a precizat că şi în 2018, Ministerul Sănătăţii derulează acest program de depistare precoce a cancerului de col uterin la nivelul întregii ţări. Ca urmare, susţine acesta, este mult mai important să prevenim o boală, decât s-o tratăm.
Pe această cale, el le sfătuieşte pe constănţence, indiferent că sunt sau nu asigurate, să vină la spital, unde pot efectua aceste teste gratuit, fără a avea, neapărat, trimitere de la medicul de familie. De asemenea, se mai poate recurge şi la testarea HPV, care ajută la depistarea cancerului de col uterin, doar că acest test nu este decontat. Acesta poate fi recoltat la majoritatea laboratoarelor medicale, contra sumei de 300 de lei.