Cancerul hepatic reprezintă a treia cauză de mortalitate, prin cancer, din lume. Carcinomul hepatic întruneşte 90% din totalitatea formelor de cancer hepatic. Screeningul cancerului hepatic se adresează pacienţilor cu următoarele afecţiuni: ciroză hepatică, indiferent de etiologie; hepatită virală B sau C; bărbaţi peste 65 ani, consumatori de alcool, pacienţi obezi, cu diabet zaharat tip II şi insulinorezistenţă.
„Printre testele de screening folosite pentru pacienţii cu factori de risc, pentru dezvoltarea cancerului hepatic, se numără ecografia abdominală. Aceasta este recomandată ca test principal de screening, întrucât este o metodă rapidă de diagnostic, neinvazivă, având o sensibilitate mare în detecţia cancerului hepatic. De asemenea, este indicat ca pacienţii să efectueze analizele de sânge (markeri tumorali: alfafetoproteina). Trebuie subliniat faptul că metoda combinată (markeri tumorali şi examinarea ecografică) creşte rata detectării cancerului de ficat. Intervalul optim de repetare a testelor de screening este: 3 luni (la pacienţii cu ciroză virală B/C), 6 luni (ciroza de alte etiologii, hepatită cronică virală)”, explică dr. Elena Petrovici, specialist medicină internă.
În cazul descoperirii unei formaţiuni tumorale hepatice, anumite investigaţii suplimentare pot fi necesare (ecografie cu substanţă de contrast, biopsie hepatică ecoghidată), pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului. Cancerul hepatic este o afecţiune ce evoluează fără simptome, până în stadiile avansate. Din acest motiv, pacienţii care au factori de risc trebuie evaluaţi periodic prin metodele de screening descrise mai sus. Descoperirea afecţiunii în stadiu incipient permite o abordare terapeutică mai uşoară, cu rezultate mai bune.
Pentru mai multe detalii, dar şi programări, apelaţi numărul de telefon Medstar General Hospital, 0241.638.251.