În ultima perioadă, medicii secţiei ORL din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă se confruntă cu tot mai multe cazuri de cancer de laringe, majoritatea pacienţilor prezentându-se în stadii avansate, când nu se mai poate face mare lucru.
„Le luăm o biopsie, dar nu putem să le facem radio sau chimioterapie, pentru că aparatul de radiologie s-a stricat de câţiva ani. Din păcate, mulţi sunt amărâţi şi nu îşi permit să meargă la consult în Capitală sau în alte părţi”, ne-a declarat şeful secţiei ORL, dr. Dănuţ Dincă.
Majoritatea constănţenilor duc boala pe picioare şi ajung abia atunci când nu mai pot înghiţi sau în fază de insuficienţă respiratorie acută.
„Unii dintre ei beneficiază de traheostomă, iar alţii de biopsie şi urmează ulterior tratament chirurgical sau terapeutic. În plus, cei care au urmat deja tratamente pot beneficia de operaţii”, a precizat medicul.
Ce este cancerul laringian
Cancerul laringian face referire la o formaţiune tumorală malignă situată la nivelul laringelui, afecţiunea apărând cel mai des la bărbaţii cu vârsta de peste 60 de ani.
În ceea ce priveşte simptomatologia de debut acancerului laringian, aceasta este diferită. De obicei, simptomele sunt uşor de recunoscut: dispnee, inspiraţie şi expiraţie şuierată, dificultăţi în deglutiţie urmate de durere, înghiţit anevoios, tuse cronică, hemoptizie, scăderea în greutate, formaţiune palpabilă la nivel cervical, halenă (miros greu al expiraţiei), lărgirea laringelui.
Tratamentul se face în funcţie de mărimea tumorii, de gradul de extindere etc. Modificările evidente la nivel laringianşi la nivelul corzilor vocale produse în scurt timp impun biopsia şi examenul histopatologic.
Tratamentul cancerului laringian presupune mai multe variante: traheotomie, când tumora are dimensiuni mari şi produce obstrucţia căilor aeriene superioare, radioterapie sau cordectomie laser în stadiile incipiente, laringectomie în cazul stadiilor mai avansate, urmate de radioterapie postoperatorie, sondă nazo-gastrică, dacă tumora invadează orificiul esofagian superior, morfină şi alte analgezice pentru ameliorarea durerilor.
În prezent, majoritatea cazurilor sunt tratate printr-o metodă chirurgicală şi radioterapie. Chimioterapia citostatică şi terapia imunologică au un rol pregătitor pentru terapia radiochirurgicală.