14 Aprilie 2020
1101 accesări
0 comentarii

Din păcate, în ultimii ani, oftalmologii s-au confruntat tot mai des cu cazuri de diferite tipuri de cancer care afectează copiii, iar retinoblastomul este una dintre ele. Potrivit dr. Clara Moisa, acest retinoblastom este, de fapt, o tumoare malignă localizată în stratul celulelor retiniene ale ochiului.

„În momentul în care părinţii observă că cel mic nu mai vede cum trebuie ar trebui să meargă imediat la medic, pentru că acesta poate însemna, uneori, că micuţul se confruntă cu o problemă foarte gravă. În zilele noastre, retinoblastomul este tipul de cancer de ochi cel mai des întâlnit la copii, acesta apărând înainte de vârsta de cinci ani și se poate manifesta la unul sau ambii ochi. De precizat că, de cele mai multe ori, boala este ereditară, ea moştenindu-se de la unii dintre părinţi”, a subliniat medicul.

Specialiştii spun că retinoblastomul reprezintă 3-4% din totalul cazurilor de cancer întâlnite în timpul copilăriei, aşa că unul din aproximativ 15.000 de copii va fi diagnosticat cu acest tip de cancer.

Cum spuneam, boala aceasta este un tip de cancer care apare la nivelul ochiului, în porțiunea numită retină. Retina reprezintă un strat subțire de țesut nervos care acoperă partea din spate a ochiului și permite ochiului să vadă. De obicei, retinoblastomul este unilateral, apare la nivelul unui singur ochi. Totuşi, acesta poate fi, de asemenea, prezent la nivelul ambilor ochi și se numește în acest caz bilateral. Problema este că, dacă se răspândește, poate ajunge la nodulii limfatici, oase sau măduva osoasă, iar, rareori, la nivelul sistemului nervos central (creier și măduva spinării).

De asemenea, există copii care se pot naşte cu acest tip de cancer, dar afecțiunea este rareori diagnosticată la naștere. Majoritatea copiilor care încep tratamentul înainte ca tumora să se răspândească în afara ochiului sunt vindecați. Un scop important al tratamentului îl constituie păstrarea capacității de a vedea cu ochiul afectat.

Simptomele sunt multiple

Medicul a precizat că simptomele sunt multiple. Astfel, părinţii vor sesiza că o pupilă pare albă sau roșie în loc să aibă culoarea obișnuită, respectiv neagră. Apoi, sunt situaţii în care orientarea ochiului este anormală, fie spre ureche sau spre nas, au o vedere slabă, ochi roșu, dureros, pupilă lărgită, iriși de culori diferite.

Din nefericire, nici până la acest moment nu este cunoscută cauza exactă pentru care apare acest tip de cancer. Specialiştii sunt de părere că acesta se declanșează atunci când celulele sănătoase ale ochiului prezintă modificări (mutații) ale ADN-ului, iar aceste mutații, la rândul lor, fac ca celulele să se înmulțească necontrolat. Ulterior, acumularea de celule conduce la apariția unei tumori care se poate împrăștia și în țesuturile învecinate. Totodată, alte celule din tumoră se pot desprinde și pot ajunge în regiuni mai îndepărtate ale corpului formând metastaze. Ca urmare, orice părinte trebuie să meargă la medicul oftalmolog cu micuțul său dacă acesta manifestă oricare din semnele prezentate mai sus. În cazul în care acesta detectează anomalii, va examina amănunțit copilul, sub anestezie. Pentru că tehnologia ne permite, la ora actuală, retinoblastomul se poate trata prin intervenție chirurgicală, chimioterapie și radioterapie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU