22 Februarie 2019
7641 accesări
0 comentarii

La ora actuală, cancerul de prostată, al doilea ca frecvenţă dintre cancerele bărbaţilor, reprezintă circa 15% din totalul tumorilor maligne diagnosticate în întreaga lume. Cu toate că, de-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase cercetări cu privire la cancerul de prostată, nu s-a descoperit până în prezent modul în care boala poate fi prevenită. Ca urmare, diagnosticarea precoce rămâne singura metodă care poate scădea mortalitatea pentru acest tip de cancer.

Dacă, pentru unele tipuri de cancere, istoricul familial joacă un rol extrem de important în predispoziţia către boală, în cazul cancerului de prostată, doar unul din zece cazuri are o componentă ereditară. Ce este sigur este că foarte mulţi bărbaţi au probleme cu prostata în ziua de azi. Mai grav este că mulţi dintre ei ignoră simptomele, iar acest lucru poate duce la complicaţii grave, la un moment dat.

Pentru a evita apariţia acestor complicaţii, este recomandat ca toţi bărbaţii cu vârsta de peste 50 ani să se prezinte la un consult urologic periodic, în urma căruia află exact cum stau cu sănătatea prostatei. De ce după 50 de ani? Pentru acest segment de vârstă, bărbaţii sunt mai predispuşi la cancer de prostată.

„La Constanţa, dintre testele uzuale folosite pentru diagnosticul cancerului de prostată, PSA-ul este cel mai important instrument pe care îl folosim şi este o analiză simplă de sânge, care presupune o puncţie venoasă obişnuită. Bineînţeles că este foarte important să evaluăm clinic pacientul, adică efectuarea tuşeului rectal în condiţiile suspiciunii rezonabile este obligatorie, tuşeul rectal fiind unul dintre elementele cele mai importante în diagnosticul cancerului de prostată. În funcţie de necesităţile pe care le presupune diagnosticul, se poate recomanda efectuarea investigaţiilor imagistice, cum ar fi ecografia. De asemenea, ecografia endorectală este ideală în evaluarea cancerului de prostată, iar în situaţii speciale, când există anumite suspiciuni, se recomandă şi efectuarea RMN-ului de prostată multiparametric”, a declarat dr. Azis Olgun, medic primar urolog.

Diferenţa între viaţă şi moarte

Specialistul a precizat că toate aceste investigaţii sunt necesare pentru că descoperirea din timp a cancerului de prostată face diferenţa între viaţă şi moarte. Tocmai de aceea, operaţia în cazul cancerului de prostată localizat implică o intervenţie chirurgicală radicală: prostatectomia radicală. Aceasta presupune excizia prostatei, veziculelor seminale, ganglionilor regionali.

Partea bună a lucrurilor este că intervenţia poate fi realizată pe cale laparoscopică şi în acest fel durerea este cu mult diminuată, bolnavul are o evoluţie favorabilă şi rapidă post-operator, există doar o traumatizare minimă a peretelui abdominal etc.

Dr. Azis Olgun a mai spus că diagnosticul de cancer de prostată reprezintă o provocare, dar se poate afla clar prin efectuarea puncţiei biopsiei de prostată endorectal, cu ghidaj ecografic.

„Această puncţie este minim invazivă, ne aduce în vedere un diagnostic foarte clar al pacientului. După efectuarea stadializării prin metode imagistice de mare performanţă - CT, RMN -, putem stabili indicaţia corectă a tratamentului chirurgical al cancerului de prostată. Mai departe, atunci când stabilim indicaţia de prostatectomie radicală în cadrul acestei boli ne referim la o boală strict localizată la nivelul prostatei. În această situaţie, efectuăm prostatectomia radicală laparoscopică”, a completat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU