Cancerul de prostată este tot mai des întâlnit în ultima vreme în rândul bărbaților, mai ales la cei trecuți de prima tinerețe. De obicei, marea majoritate a cancerelor de prostată se dezvoltă lent, dar există și cazuri în care acest tip de cancer se dezvoltă în mod agresiv. Astfel, celulele canceroase se pot extinde, prin metastază, la oase și ganglionii limfatici.
Cancerul de prostată poate provoca durere, disfuncție erectilă, dificultăți de urinare și probleme în timpul actului sexual. Alte simptome se pot dezvolta în timpul unor etape ulterioare ale bolii.
Graţie tehnologiei din ziua de azi, cancerul de prostată poate fi operat laparoscopic. Intervenția, denumită medical prostatectomie radicală laparoscopică, a fost făcută, în premieră, de curând, și la Constanța, la o clinică privată, pentru tratarea unui pacient în vârstă de 72 ani.
Procedura a fost realizată de şef lucr. univ. dr. Ion Dragomirișteanu și asist. univ. dr. Azis Olgun, medici specialiști Urologie.
„Această intervenție presupune în primul rând un diagnostic, și aici discutăm despre boală canceroasă prostatică localizată, nu de cea metastazată, care trebuie să fie localizată la nivelul prostatei. Asta înseamnă că, în primul rând, trebuie să avem un diagnostic corect, o stadializare corectă, pentru a fi siguri că boala este localizată în prostată și doar acolo, și nu este metastazată în ganglioni sau în sistemul osos, pentru că atunci nu mai avem această indicație operatorie. Costurile sunt aproximativ aceleași cu ale unei intervenții deschise. Pe lângă beneficiile unei vize radicale oncologice, adică a unei vindecări de această boală canceroasă, aducem beneficiile intervenției laparoscopice, adică durere postoperatorie minimă, timp de recuperare scăzut, rată a complicațiilor scăzută și rezultate funcționale maxime”, a explicat dr. Olgun.
Medicul a precizat că aceasta este o intervenție chirurgicală de o complexitate deosebită, dar, efectuată cu o tehnică ultramodernă, poate aduce beneficii maxime într-o patologie foarte gravă, cum a fost şi acest caz. Desigur, complicațiile sunt aceleași ca la orice intervenție laparoscopică, fără să depășească rata complicațiilor uzuale, iar durata este aceeași ca în cazul unei intervenții clasice.
În ceea ce priveşte recuperarea - a precizat dr. Ion Dragomirișteanu -, aceasta este de scurtă durată, durerea post-operatorie mult diminuată, iar perioada de spitalizare scăzută. În plus, pacientul s-a putut da jos din pat încă de a doua zi.
„Nu am nicio durere”
Pacientul operat, N.E., a povestit prin ce a trecut înainte de operație, dar și cum se simte în prezent.
„Acum nu am nicio durere, în locul în care s-a intervenit chirurgical nu se mai cunoaște nimic, singurul disconfort pe care aș putea spune că îl am ar fi o incontinență urinară care, în timp, mi s-a spus că se va ameliora, deoarece vezica nu a funcționat vreo trei săptămâni și durează 3-6 luni până își reia funcția normal”, a precizat pacientul.