Aproape orice bărbat trecut de vârsta de 40 de ani, care a avut în familie rude apropiate, suferinde de cancer de prostată, trebuie să se prezinte la un control urologic. De ce? Pentru că, susţin medicii, dacă boala este depistată la timp, vă puteţi salva viaţa. În caz contrat, dacă maladia depăşeşte glanda, tratamentul nu mai poate fi decât unul paleativ, iar după câţiva ani apar metastazele.
Potrivit unei estimări făcută de Liga Română de Cancer, în România sunt diagnosticate, anual, 177 de cazuri noi de cancer de prostată. Această maladie este cea mai răspândită formă de cancer în rândul bărbaţilor, cu simptome ascunse, ce se pot confunda cu alte afecţiuni benigne ale prostatei, cum este adenomul.
Cancerul de prostată este o maladie malignă a glandei prostatice (un organ de mărimea unei nuci, situat sub vezica urinară, la bărbaţi). Glanda înconjoară uretra, prin care trece urina din vezica urinară. Cauzele care conduc la apariţia cancerului de prostată sunt încă necunoscute, dar au fost identificaţi unii factori de risc, precum istoricul afecţiunii în familia pacientului. „În cazul în care un bărbat a avut în familie rude apropiate, precum tată, frate, bunic, văr sau unchi cu această boală, trebuie să meargă la un control de specialitate, la medicul urolog. În aceste cazuri, controlul trebuie făcut chiar şi la vârsta de 40 de ani. În rest, bărbaţii care nu au rude cu această boală, trebuie să meargă la control anual, de la vârsta de 50 de ani”, a precizat dr. Valentin Ambert. Potrivit specialistului, o metodă eficientă de depistare a cancerului de prostată într-o fază precoce este antigenul specific prostatic (PSA).