mesajulspecialistiloracibadem1-1396187583

mesajulspecialistiloracibadem1-1396187583

mesajulspecialistiloracibadem2-1396187603

mesajulspecialistiloracibadem2-1396187603

mesajulspecialistiloracibadem1-1396187583

mesajulspecialistiloracibadem1-1396187583

mesajulspecialistiloracibadem2-1396187603

mesajulspecialistiloracibadem2-1396187603
31 Martie 2014
1207 accesări
0 comentarii

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnit la femei şi a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare
Medici, dar şi femei supravieţuitoare ale cancerului la sân susţin ideea că diagnosticarea precoce a acestei forme de boală este singura şansă de supravieţuire. Ei atrag atenţia că boala nu ţine cont de vârstă şi că reconstrucţia sânilor nu mai reprezintă o problemă, datorită metodelor moderne utilizate în prezent. Trebuie să mergi la medic la timp şi să nu îţi neglijezi sănătatea, mai ales în situaţia în care te poţi trezi cu o formă de cancer. Singura condiţie pentru ca viaţa ta să nu devină un coşmar este ca boala să fie diagnosticată din timp. Acest lucru este susţinut şi de supravieţuitoarele cancerului la sân, prezente la Constanţa, în cadrul seminarului prezentat de specialiştii Acibadem Fulya Hospital şi de vedeta TV Andreea Marin. „Este foarte important momentul în care cancerul este diagnosticat şi asta pentru că cel puţin cancerul la sân este 100% vindecabil. Pe de altă parte, este foarte important să afli locul potrivit pentru vindecare şi să ceri mai multe păreri medicale până să decizi ce ai de făcut. Când spun aceste lucruri, mă refer la intervenţia de mastectomie, adică de înlăturare a sânului afectat de cancer. În prezent, există foarte multe variante şi decizia, ca şi tratamentul, trebuie să fie individualizate”, a declarat Andreea Marin.

Dintr-un om energic şi plin de viaţă, Daniela, o pacientă diagnosticată în urmă cu un an cu cancer la sân, a fost prezentă la seminar şi a vorbit despre impactul pe care boala l-a avut asupra vieţii sale.

„Acum exact un an, am primit diagnosticul de cancer la sân, moment în care viaţa mea s-a schimbat radical. După 11 ani de analize şi de aşteptări de a avea un copil, când am reuşit să îl am, a venit această veste cruntă. M-am jucat cu propriul orga-nism şi nu mi-am făcut poate cele mai importante investigaţii, acelea la sân. Aşteptarea rezultatelor biopsiei a durat două săptămâni, însă eu am simţit că a trecut o veşnicie. Am vrut să înţeleg ce mi se întâmplă şi am mers să stau de vorbă cu anato-mopatologul care mi-a dat acest rezultat şi care mi-a spus foarte clar că am cancer şi că trebuie să fac radioterapie. Am dat zeci de telefoane pentru a afla cât mai multe informaţii şi aşa am aflat de spitalul Acibadem din Turcia. Operaţia a durat trei ore şi mi-au fost extirpaţi ganglionii axilari, afectaţi de cancer. Au urmat apoi şi şedinţele de radioterapie şi chimioterapie pe care le-am făcut pentru ca boala să nu recidiveze”, a povestit Daniela, una dintre pacientele operate în spitalul din Turcia. „Urmărim atât vindecarea, cât şi prezervarea sânilor“ Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnit la femei şi a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare, spun specialiştii. Atât în România, cât şi în Turcia, datele sunt similare în ceea ce priveşte numărul cazurilor, adică una din 12 femei fac această formă de cancer. În cancerul de sân există patru stadii de boală: stadiul I este incipient, în care apare tumora şi şansele de supravieţuire sunt de 100%, dacă se începe tratamentul, stadiul II este acela în care tumora se află în sân, dar se extinde şi la axilă, stadiul III este acela în care sunt afectate şi ţesuturile din zona tumorală, dar şi peretele toracic, iar stadiul IV, cancerul este metastazat şi nu se mai poate interveni chirurgical, pacienta primind doar îngrijiri paliative. „Dacă, în stadiul I de boală, şansele de supravieţuire sunt de 100%, în stadiul III de boală, acestea scad deja la 50%. De aceea, este extrem de important ca fiecare femeie, începând cu vârsta de 20 de ani, să meargă anual la medic pentru investigaţii. Pentru că prezervarea sânului - simbolul feminităţii - este foarte importantă pentru paciente, încercăm să aplicăm toate metodele terapeutice existente pentru a nu se ajunge la scoaterea sânului”, a explicat dr. Ertugrul Gazioglu, medic chirurg, specialist în tratamentul cancerului la sân din cadrul Spitalului Acibadem.

Taguri articol: cancer san important oncologie stil de viata

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase