La ora actuală, cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate, acest lucru datorându-se neoplaziilor, care sunt întâlnite atât la femei, cât și la bărbați. Specialiștii susțin că prevalența lui este depășită numai de cancerul de prostată și de cancerul mamar, dar mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate.
Din păcate, a precizat dr. Mădălina Stoica, acest tip de cancer este o boală silențioasă, motiv pentru care, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii avansate. În general, factorul de risc principal este fumatul, așa că populația este sfătuită să renunțe la acest viciu, care, în unele situații, s-a dovedit a fi fatal.
„Eu le spun mereu pacienţilor mei că, dacă ignoră anumite semne de boală şi depistează cancerul într-o fază avansată, este posibil ca, atunci când ajung la medic, să nu se mai poată face mare lucru, iar viaţa lor să nu mai fie prea lungă”, a explicat medicul.
Ultimele statistici ale Asociației Bolnavilor de Cancer arată că majoritatea pacienților cu cancer pulmonar din România sunt fumători cronici. Apoi, mai există acele persoane care au o educație medicală precară și de aceea solicită consultul medical în stadii avansate ale bolii. Alţii, în schimb, îşi descoperă boala întâmplător, în cadrul unor controale de rutină. Din nefericire, un număr însemnat de bolnavi cu cancer pulmonar mor în primul an de la diagnostic.
Aşa că, dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome - tuse, spută cu sânge, dispnee (dificultate în a respira), durere, pneumonii sau bronșite repetate, oboseală, lipsa poftei de mâncare și scădere în greutate, răgușeală, transpirații abundente - nu mai amânaţi controlul la medic.