29 Ianuarie 2016
1431 accesări
0 comentarii

Din comoditate sau lipsă de timp, mulţi părinţi gătesc foarte rar sau chiar deloc pentru copiii lor, astfel încât aceştia consumă gustări şi chiar mese principale nesănătoase. Dacă pentru adulţi un astfel de stil de viaţă este dăunător, pentru copii poate avea efecte negative deosebit de grave.

Masa în familie, sănătate curată
În perioada copilăriei şi adolescenţei, este necesară o alimentaţie echilibrată şi completă care să ofere organismului energia şi nutrienţii necesari unei dezvoltări armonioase şi unui sistem imunitar puternic.Medicii pediatri atenţionează că un stil de viaţă nesănătos în copilărie duce la obezitate, diabet şi chiar boli cardio-vasculare.Obiceiul de a lua masa în familie nu numai că întăreşte legătura dintre părinţi şi copii, însă este benefic şi pentru sănătatea celor mici.

„În loc să-i ducă pe copii la fast-food, părinţii ar trebui să pregătească o masă în familie, cu mâncare gătită, şi să facă un obicei din asta”, recomandă dr. Cristina Mihai, medic primar pediatrie. De asemenea, luarea mesei în familie îi ajută pe cei mici să mănânce în tihnă, fără grabă, porţii de mâncare în cantităţi controlate.

Capcanele mâncării gătite
Totuşi, mâncarea gătită poate să fie la rândul ei nesănătoasă. Evitaţi prăjelile şi mâncărurile prea grase, cartofii şi pâinea în exces. Nici sandvişurile nu sunt o alternativă sănătoasă la alimentele de tip fast-food dacă sunt preparate cu mezeluri din comerţ, cu brânză topită sau margarină.
Încercaţi să faceţi combinaţii de carne la grătar, legume cât mai colorate şi sosuri de iaurt, în locul celor cu maioneză. Înlocuiţi pâinea şi pastele din făină albă rafinată cu varianta lor din făină integrală de grâu, pentru a beneficia de mai mulţi nutrienţi şi fibre. Gătiţi împreună cu cei mici pentru a-i obişnui cu ingredientele sănătoase.

Stilul de viaţă sănătos se învaţă din copilărie, aşa că dedicaţi puţin timp gătitului pentru a oferi copiilor o alimentaţie corectă timpurie.

Taguri articol: familie pediatrie parinti nutritie diabet copii alimente obezitate sistem imunitar stil de viaţă fibre nutrienţi mancare

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir