Nu toţi nodulii depistaţi la sâni înseamnă cancer! Însă, atrag atenţia medicii, este indicat ca femeile care resimt dureri sau care, în urma auto-examinării, au depistat un nodul să facă investigaţii imagistice. Iar ecografia mamară este o investigaţie esenţială în patologia sânului.
Ecografia mamară sau ecografia de sân este o investigaţie importantă în patologia sânului, alături de mamografie şi de RMN. Această metodă foloseşte unde sonore pentru ca specialiştii să „vadă” ţesuturile din interiorul sânului, în detaliu.
Aţi depistat un nodul mamar?
În general, femeile ajung să facă o ecografie mamară după ce, atunci când s-au palpat, au simţit un nodul. E drept, nodulul trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi să impună vizita la specialist; dar pacientele trebuie să ştie că nu toţi nodulii înseamnă neapărat cancer!
„Femeile trebuie să înţeleagă că depistarea unui nodul mamar, în urma unei ecografii mamare, trebuie să reprezinte un semnal de alarmă, dar în măsura în care medicul ecografist precizează acest lucru. Iar specialistul va ţine cont de caracterele ecografice ale nodulului respectiv, dacă este de natură benignă sau malignă şi i le va preciza pacientului”, a subliniat dr. Isabela Maria Botea, medic specialist medicina de familie, competenţă ecografie intervenţională în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000.
Pe lângă raportul ecografic, spe-cialistul va menţiona şi scorul BIRADS (scor ecografic internaţional, notat de la 1 la 6), prin care se va specifica ce tip de leziune a fost depistat. Astfel, dacă este vorba despre noduli de tip benign, atunci scorul BIRADS poate fi 2 sau 3. „De cele mai multe ori, se va indica pacientei o monitorizare ecografică din şase în şase luni sau anual”, a explicat medicul specialist.
Dacă nodulii sunt „suspecţi” (scor 4) sau maligni (scor 5 şi 6), „pacientei îi va fi indicată efectuarea unei puncţii biopsie mamară ecoghidată, cu examen histologic”, a adăugat medicul. „Această manevră este o metodă rapidă - durează aproximativ zece minute, sigură, fără costuri mari; nu necesită spitalizare sau pregătiri deosebite, făcându-se în regim ambulatoriu, cu anestezie locală”, a adăugat dr. Isabela Maria Botea.
Pentru un diagnostic cert (dacă este vorba despre un nodul benign sau unul malign) este nevoie, după ecografia mamară, de biopsie, de analiza histo-patologică şi imunohistochimie, ce vor fi realizate de medicul anatomopatolog.
Simptome ce impun o ecografie mamară
O ecografie mamară ar trebui realizată în momentul în care pacientele resimt următoarele simptome: dureri, umflături sau roşeaţă la nivelul sânului; depistarea unui nodul la auto-palpare; mamografie cu un rezultat anormal; pentru verificarea sănătăţii sânilor în situaţia în care femeia are implanturi de silicon sau sâni cu o densitate ridicată.
Se impune menţionat, de asemenea, că ecografia mamară nu înlocuieşte mamografia, dar sunt situaţii când acesta este mai indicată. De exemplu, în cazul femeilor de aproximativ 30 de ani, în cazul cărora ţesutul mamar este mai dens, iar mamografia nu poate furniza prea multe detalii.
Ecografii mamare la MEDSTAR 2000
Constănţencele pot efectua ecografii mamare în cadrul Centrului Medical MEDSTAR 2000, aflat pe strada Ion Lahovari nr. 41, la dr. Isabela Maria Botea, medic cu o vastă experienţă în domeniu, ce s-a specializat şi a lucrat ani buni în cadrul unor instituţii de renume din Italia. Pentru mai multe informaţii şi programări, pacientele interesate pot apela numerele de telefon 0241.638.251, 0722.574.250 sau 072MEDSTAR.