26 Octombrie 2015
1520 accesări
29 comentarii

Să fii părinte nu este deloc un lucru simplu. Mai ales când vine vorba de schimbări în alimentaţia şi stilul de viaţă al celor mici. Suntem asaltaţi zilnic cu informaţii care mai de care mai ample, care creează în jurul aceleiaşi idei tabere diferite. Aşadar, un subiect care îi interesează pe mulţi părinţi este când să introducă hrana solidă în alimentaţia bebeluşului.

Cei mai mulţi dintre medicii pediatri susţin că introducerea hranei solide trebuie să aibă loc între lunile 4 şi 6. Cercetări recente arată că hrana solidă dată bebeluşului mult prea devreme, fără ca organismul acestuia să fie pe deplin pregătit, duce la obezitate, diabet şi risc crescut de eczeme.

Laptele matern constituie hrana principală până la această vârstă. De aceea, trecerea trebuie să fie treptată, iar laptele nu trebuie scos de tot din alimentaţie.Se poate alterna laptele cu hrana solidă, mai ales că nutrienţii din laptele mamei sunt mult mai bine asimilate de organismul copilului decât cele din hrana preparată, şi este bine ca cel mic să beneficieze cât mai mult de această hrană minune.

Din moment ce părinţii decid ca cei mici să înceapă să mănânce hrană solidă, atenţia lor trebuie să se îndrepte în primul rând asupra calităţii mâncării consumate. În zilele noastre, foarte multe dintre produsele alimentare conţin un număr exagerat de calorii, asezonate cu zahăr, sare, fiind şifoarte sărace în nutrienţi. Hrana de tip fast food este cu atât mai periculoasă în cazul copiilor cu cât aceştia nu au nevoie de multe calorii, ci de mulţi nutrienţi, pentru o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă.

Cum ne dăm seama dacă bebele este pregătit să treacă la hrana solidă

1. Bebeluşul şi-a dezvoltat reflexul de salivare
2. A învăţat să deschidă gura în momentul în care vede mâncarea
3. Face gesturi asemănătoare procesului de masticaţie
4. Ia în greutate semnificativ, sau are greutate dublă faţă de cea cu care s-a născut
5. Ştie deja să stea singur în scăunel, îşi menţine capul sus şi gâtul drept
6. Îşi manifestă interesul pentru mâncare: îi priveşte pe alţii când mănâncă, atinge des mâncarea sau gângureşte atunci când vede un produs alimentar
7. Întoarce singur capul când nu mai vrea să mănânce
8. Nu scuipă mâncarea şi ştie să ia singur alimentul din linguriţă şi să înceapă să îl mestece

Este foarte important de observat dacă bebeluşul scuipă mâncarea solidă din gură, imediat ce a luat-o din linguriţă. Înseamnăcă nu este pe deplin pregătit pentru noul mod de alimentaţie. Dar dacă, de exemplu, după ce a mâncat de mai multe ori pe zi lapte, încă dă semne că îi este foame, înseamnă căa venit momentul să faci schimbări în alimentaţia celui mic.

Bebeluşul se poate adapta la noul tip de hrană după mai multe încercări, aşadar nu renunţa uşor. Atenţie! Dacă vezi că cel mic întoarce capul când vrei să îi dai hrană solidă, sau începe să plângă, nu insista prea mult! Procesul de trecere de la lichid la solid este gradual şi destul de anevoios, aşadar trebuie să ai răbdare.

Mulţi pediatri recomandă să începeţi să daţi copilului legume înaintea fructelor, pentru a nu dezvolta apatie pentru legume, în cazul în care prima dată descoperă gustul dulce al fructelor.

Atunci când sunteţi convinşi că cel mic are toate atuurile necesare pentru a consuma hrană solidă, trebuie să începeţi cu un singur tip de cereale. Una sau două linguri de cereale amestecate cu lapte ar trebui să fie mai mult decât suficiente.

Treptat, introduceţi piureurile de fructe, legume şicarnea slabă. Atenţie! Aşteptaţi câteva zile până să introduceţi un aliment nou, pentru a depista eventualele alergii de care ar putea suferi cel mic.

Sucurile de fructe nu sunt recomandate copiilor, nici măcar cele stoarse în casă!De ce? Pentru că sunt extrem de bogate în zahăr şi au foarte puţini nutrienţi faţă de fructul întreg. Asta pentru că este extrem de multă fructozăfără pic de fibre, care la fructul întreg aducsaţietate şi îl transformăîntr-un carbohidrat complex, care nu suprasolicită pancreasul. Sucurile de fructe sunt calorii goale, care nu aduc beneficii sănătăţii, din contră, predispun la obezitate infantilă şi diabet.

În concluzie, pe măsură ce creşte, bebeluşul are nevoie de tot mai mulţi nutrienţi. Laptele, care a fost până nu demult alimentaţia de bază, nu mai poate satisface nevoile nutriţionale ale unui copil în plin proces de creştere. De aceea, diversitateaeste cheia spre o sănătate de fier!

Taguri articol: bebe pediatrie alimentatie solida obezitate fructe legume diabet fast food alergii

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

29 comentarii

13 octombrie
Sdvllz
Luxfxx ocstqn

augmentin 625mg brand - levothyroxine where to buy cheap levoxyl generic

12 octombrie
Hobhyh
Mxgovo baudys

how to buy metronidazole - order flagyl for sale how to buy cenforce

7 octombrie
Iqvmkj
Keisaf odrdek

purchase acticin - benzoyl peroxide for sale retin gel without prescription

6 octombrie
Bxvxhv
Xbyepo donimn

buy generic betnovate for sale - monobenzone without prescription monobenzone generic

2 octombrie
Uxysnw
Zqfbjo nyhpml

isotretinoin 10mg tablet - isotretinoin 10mg cheap brand deltasone

1 octombrie
Squrqk
Lujzbl wsstns

buy prednisone online - brand omnacortil buy elimite

27 septembrie
Lehvse
Issvua phzrsf

buy trihexyphenidyl pills for sale - purchase emulgel sale buy voltaren gel cheap

24 septembrie
Zjvcxr
Vulgay fkbouy

cefdinir order online - omnicef tablet buy generic clindamycin online

21 septembrie
Bdfiys
Duvtev njwwvj

buy mobic 7.5mg sale - mobic us order toradol online cheap

18 septembrie
Wpjphh
Vsnsne snrseb

cyproheptadine 4mg pill - buy tizanidine 2mg generic buy tizanidine 2mg online cheap

123