16 Ianuarie 2018
1870 accesări
0 comentarii

Testul Papanicolau trebuie făcut de toate femeile care şi-au început activitatea sexuală. Testul identifică de timpuriu celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte ca acestea să ajungă în acest stadiu. Practic, aceasta este o analiză care poate realmente salva vieţi, fiind ştiut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultima vreme.

De ce se recomandă efectuarea acestui test? Pentru că este mult mai uşor de tratat un cancer de col uterin la început, decât atunci când este un cancer depăşit şi în prezenţa metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele se vor prezenta la un specialist pentru continuarea investigaţiilor, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, buletin, card de sănătate şi dovada de asigurat.

Cancerul de col uterin este o afecţiune malignă a celulelor ce căptuşesc suprafaţa colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4.000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaţionale de screening, desfăşurate o dată la trei sau la cinci ani, pot reduce incidenţa acestei boli cu 80%.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU