Foarte multe persoane ajung la spital cu hemipareze, adicăslăbiciuni uşor-moderate ce apar doar pe o parte a corpului. Specialiştii descriu această hemipareză ca pe o paralizie parţială, incompletă, prin scăderea forţei musculare, în aşa fel încât persoana afectată nu se mai poate mişca ca înainte, jumătatea stângă sau dreaptă a corpului fiind afectată.
Hemipareza rezultă, practic, dintr-o leziune de neuron motor central. Localizarea exactă a leziunii este realizată, însă, prin recunoaşterea semnelor asociate, precum afectarea limbajului, tulburările corticale senzoriale, tulburările cognitive, convulsiile ce identifică o leziune corticală etc.
Astfel, o hemipareză a feţei, braţului şi piciorului fără semne asociate indică o leziune mică, discretă în limbul posterior al capsulei interne, în pedunculul cerebral sau în partea superioară a punţii.
„Pacientul care suferă de hemipareză nu îşi mai simte un membru sau două. În principiu, o hemipareză presupune o afectare de mână sau picior pe aceeaşi parte, nu le mai poate controla, simte furnicături şi poate fi suspect de accident cerebral vascular. Apoi, apare ameţeala, precedată de dureri de cap intense. Hemipareza este o boală gravă, putând fi comparată cu infactul cardiac şi necesită spitalizare, evaluare neurologică şi internare timp de mai multe zile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Alexandru Petcu, medic neurolog.
Specialistul a precizat că unele hemipareze se ameliorează cu tratament, atât medicamentos, cât şi kinetoterapie şi fizioterapie.