După ce ne-am bucurat de gustul preparatelor tradiţionale de sărbători, urmează confruntarea inevitabilă cu cântarul şi constatarea că trebuie să scăpăm de kilogramele în plus cât mai repede. Multe „diete minune” promit eliminarea rapidă a surplusului de grăsime. În cel mai bun caz, acestea nu au niciun rezultat pe termen lung, iar în cel mai rău caz, pot duce la probleme grave de sănătate.
Curele care promit o slăbire rapidă vă pun în pericol sănătatea
Când vine vorba de slăbit, multe persoane doresc rezultate vizibile într-un timp cât mai scurt. Astfel, acestea apelează la diferite reţete de slăbire care supun organismul la un efort foarte mare, într-o perioadă relativ scurtă.
Înfometarea, pastilele şi ceaiurile de slăbit, cremele care promit reducerea centimetrilor din jurul taliei - toate pot avea efecte imediate, însă nu şi de durată, existând riscul să acumulaţi repede înapoi kilogramele pierdute. Mai mult decât atât, dacă este înfometat sau supus unor regimuri alimentare drastice, organismul poate suferi. Durerile de cap, ameţelile, constipaţia, iritabilitatea, oboseala, pierderea masei musculare şi uneori a părului sunt o parte dintre efectele negative ale unei diete restrictive care urmăreşte pierderea rapidă în greutate.
Dr. Monica Grasa, medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, atenţionează că „nu sunt recomandate nici dietele restrictive, nici înfometarea”. În schimb, îi sfătuieşte pe toţi cei care doresc să slăbească după sărbători să adopte un mod de viaţă echilibrat, în care să fie respectate mesele principale ale zilei şi să evite consumul alimentelor hipercalorice, sărate sau bogate în grăsimi.
Ce trebuie să faceţi dacă vreţi să slăbiţi în siguranţă
„După excesele făcute de sărbători, recomandăm limitarea consumului de dulciuri concentrate, a grăsimilor, produselor de patiserie şi cofetărie, a prăjelilor. De asemenea, este de evitat consumul de alcool, care este bogat caloric, favorizează acumularea de grăsime şi accentuează starea de oboseală”, declară medicul specialist.
Ca în orice altă perioadă a anului, „sunt recomandate legumele, salatele, fructele şi, desigur, hidratarea suficientă”, adaugă dr. Monica Grasa. De asemenea, medicul recomandă consumul de ceai verde sau alb neîndulcit şi respectarea orelor de odihnă. Trebuie să reţineţi că ceea ce determină arderea grăsimilor nu constă într-o pastilă de slăbit sau în consumul doar a unui anumit tip de alimente. Reducerea numărului de calorii din dietă şi practicarea regulată a exerciţiilor fizice, alături de un stil de viaţă sănătos, reuşesc să elimine, în timp, kilogramele în plus şi să vă îmbunătăţească pe termen lung calitatea vieţii.