27 August 2024
52 accesări
0 comentarii

Probabil ați auzit deseori că carbohidrații sunt dăunători sănătății. Potrivit specialiștilor, aceștia sunt unul dintre cei trei macronutrienți care se găsesc în mod natural în alimentele vegetale, inclusiv mazăre și fasole, nuci și semințe, cereale, lactate și produse lactate, fructe și legume. Ceilalți doi macronutrienți sunt lipidele și proteinele. Glucidele, în schimb, sunt considerate substanțe nutritive esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect, rolul lor principal fiind de a furniza energie tuturor celulelor din corp. În absența aportului de carbohidrați, organismul va folosi o sursă alternativă de combustibil numită cetone.

Cuvântul „carbohidrați” este un termen general care descrie diferite tipuri de molecule care conțin zahăr prezente în alimente. De multe ori, carbohidrații au o reputație negativă din cauza asocierii consumului excesiv cu creșterea în greutate, obezitate, sindrom metabolic și diabet.

Acest fenomen, pe care unii cercetători îl numesc „carbotoxicitate”, promovează ideea potrivit căreia consumul excesiv al tuturor tipurilor de carbohidrați favorizează dezvoltarea bolilor cronice. Din acest motiv, multe diete cu conținut scăzut de carbohidrați au devenit populare în rândul persoanelor interesate să slăbească sau să controleze nivelul zahărului din sânge. Cu toate acestea, alte câteva studii au demonstrat că și calitatea sursei de carbohidrați pe care oamenii o consumă este la fel de importantă ca și cantitatea.

Exemple de alimentele care conțin carbohidrați sunt:

• Cereale: pâine, tăiței, paste, biscuiți, cereale pentru micul dejun și orez

• Fructe: mere, banane, fructe de pădure, mango, pepene si portocale

• Produse lactate: lapte și iaurt

• Leguminoase: fasole uscată, linte și mazăre

• Gustări și dulciuri: prăjituri, bomboane și alte deserturi

• Băuturi carbogazoase, suc de fructe, băuturi pentru sport și băuturi energizante care conțin zahăr adăugat

• Legume cu amidon: cartofi, porumb și mazăre

Alte alimente au un conținut redus de carbohidrați, cum sunt peștele, carnea de pasăre, unele tipuri de brânză, nucile și uleiurile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU