Specialiştii spun că organismul uman nu trebuie să ducă lipsă de carbohidraţi, întrucât aceştia sunt elemente esenţiale bunei funcţionări a organismului. Practic, susţin aceştia, fără ei, pe termen lung, inima, creierul şi alte organe vitale nu ar mai funcţiona cum trebuie. Acesta este şi motivul pentru care se recomandă să nu ţineţi niciodată diete care nu conţin carbohidraţi suficienţi.
Mulţi sceptici vor spune că trebuie să consumaţi doar produse de import pentru a consuma aşa numiţii carbohidraţi buni - cartof dulce, quinoa, orez brun, dar nu au dreptate, spun medicii de la „Exquis”. De exemplu, puteţi introduce în alimentaţia dumneavoastră afinele, micile fructe ajutând la îmbunătăţirea memoriei vârstnicilor şi luptă împotriva stresului oxidativ.
În general, copiii le adoră, afinele fiind printre primele fructe recomandate atunci când începe diversificarea alimentaţiei la bebeluşi. Atunci când aveţi posibilitatea, alegeţi afinele de pădure şi nu doar cele de cultură. Apoi, optaţi pentru fasolea roşie, aceasta fiind pusă la categoria premianţilor atunci când vorbim despre alimente care conţin carbohidraţi buni. Fasolea roşie este, de asemenea, bogată în fibre şi antioxidanţi, precum antocianine şi izoflavone.
S-a constatat că un consum regulat ajută la menţinerea sănătăţii colonului și la menţinerea nivelului optim al glicemiei. La rândul său, conopida este săracă în carbohidraţi şi are un conţinut bogat de vitamina C şi de vitamina K, dar ajută la eliminarea inflamaţiilor din organism.