01 Iunie 2016
5914 accesări
0 comentarii

Metodele contraceptive sunt de mai multe tipuri, dar pentru a afla care este cea mai potrivită, pentru fiecare cuplu în parte, este nevoie de ajutorul medicilor ginecologi. Există metode contraceptive imediate sau de lungă durată şi fiecare au avantaje, dar şi dezavantaje, potrivit specialiştilor Euromaterna.

Contracepţia locală

Se referă la ovule, spermicide, prezervative care pot fi utilizate imediat, înainte de actul sexual. Acestea sunt foarte des folosite, deoarece sunt uşor de aplicat, însă specialiştii spun că au o rată de eşec ridicată şi că interferă cu intimitatea actului sexual. Dintre acestea, doar prezervativul protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Contracepţia de urgenţă

„Contracepţia de urgenţă acţionează cu scopul de a preveni sarcina şi nu întrerupe evoluţia unei sarcini deja existente. Previne sarcina în cazul unui contact sexual neprotejat sau în cazul unui eşec de utilizare a unei metode contraceptive de barieră (ruperea sau alunecarea prezervativului). Următoarea menstruaţie poate apărea mai repede, pot apărea modificări ale sângerării menstruale şi trebuie efectuat un test de sarcină, la trei săptămâni după utilizare, dacă nu apare menstruaţia”, declară specialiştii Spitalului privat Euromaterna.

Pilula contraceptivă

Există o gamă variată de pilule contraceptive care, prin compoziţia lor hormonală, asigură contracepţia prin inhibarea ovariană. Administrarea acestora reduce pierderile de sânge în timpul menstruaţiei şi anemia. Pot scădea intensitatea durerilor/crampelor menstruale şi reglează ciclul menstrual.

„Elimină durerile legate de apariţia ovulaţiei. Spontaneitatea activităţii sexuale este păstrată, iar plăcerea sexuală poate fi mai intensă, ţinând cont de faptul că ajută la scăderea riscului de apariţie a unei sarcini nedorite. Pot apărea mici sângerări în primele luni de utilizare”, menţionează specialiştii Euromaterna.

Inelul vaginal

Acesta este introdus în vagin, asigură contracepţia prin inhibarea ovariană şi prin schimbări ale mucusului cervical. Este utilizat o dată pe lună, însă poate duce la apariţia secreţiilor vaginale şi poate fi expulzat accidental.

Contracepţia de lungă durată

Include contraceptivele intrauterine (sterilet/dispozitiv metalic sau sisteme intrauterine cu eliberare hormonală) ce acţionează prin mecanisme locale.

„Este foarte important controlul la medicul ginecolog după inserţia contraceptivului intrauterin, după prima menstruatie şi, apoi, o dată pe an sau ori de câte ori indică medicul ginecolog. Inserarea şi scoaterea dispozitivului trebuie făcute într-un cabinet medical şi trebuie exclusă prezenţa infecţiilor genitale”, spun specialiştii Euromaterna.

Această metodă de contracepţie nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Pacientele trebuie să urmeze cu atenţie sfaturile medicului ginecolog, care poate să personalizeze metoda contraceptivă în funcţie de starea de sănătate.
„Femeile îşi pot recăpăta fertilitatea la numai două sau trei săptămâni de la naştere. După naştere, nivelul de fertilitate variază de la femeie la femeie. Totuşi, este posibilă o nouă sarcină, în doar câteva săptămâni, chiar dacă menstruaţia lipseşte în acest interval”, informează specialiştii Euromaterna.

Taguri articol: fertilitate euromaterna contracepţie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii