Diferenţele între prima şi a treia lună de la naşterea unui copilaş sunt foarte mari. Spre exemplu, în cea de-a treia lună de viaţă, bebeluşul face deja diferenţa între vocile cunoscute şi alte sunete şi începe să devină un mai bun ascultător. Se vede deja că este armonizat cu mediul său. Tocmai de aceea, este necesar să-i urmăriţi privirea atunci când aude diverse zgomote şi, la rândul vostru, priviţi-l în ochi atunci când sunteţi cu el.
„O conversaţie în desfăşurare, chiar şi un monolog îl ajută pe bebeluş să-şi dezvolte simţul de orientare. Este posibil să vă urmărească mişcările buzelor în timp ce vorbiţi, fascinat de cum funcţionează totul, zâmbeşte când i se vorbeşte, repetă sunete pe care le aude şi veţi fi surprinşi de abilitatea micuţului de a comunica, printr-un repertoriu larg de gângureli (sunete asemănătoare vocalelor aaa, eee), zâmbete şi diferite tipuri de plâns. Fiecare manifestare exprimă o nevoie a bebeluşului de trei luni. Totodată, în această a treia lună, ei încă primesc doar lapte, iar când laptele se întoarce din stomac în esofag, se produce refluxul gastroesofagian. Nu vă speriaţi, este normal pentru bebeluşii de trei luni să aibă reflux. Astfel, ei vor scuipa sau regurgita un pic de lapte după unele mese. De asemenea, înghiţirea unei cantităţi mari de aer şi hrană în exces pot contribui la reflux”, a explicat Mihaela Oros, medic primar pediatru.
Ea a precizat că, în majoritatea cazurilor, bebeluşii scapă de această problemă odată ce împlinesc un an, deoarece sfincterul dintre stomac şi esofag se întăreşte. Dacă bebeluşul este hrănit cu lapte formulă, medicul poate sugera folosirea unei formule speciale antireflux. În acelaşi timp, este posibil ca acesta să vă recomande mese mai frecvente şi porţii mai mici, pentru ca stomacul bebeluşului să nu se umple prea mult şi prea des.