Sursa The Conversation

Sursa The Conversation
02 Iulie 2020
833 accesări
0 comentarii

Foarte multă lume se teme de bolile de piele, dar trebuie să știți că o bună parte dintre ele se tratează fără probleme. De câte ori nu ați pățit ca o simplă eczemă sau iritație să vă facă probleme? Înainte de a vă panica, însă, informați-vă, mai întâi, cât de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele.

Oamenii se pot confrunta cu multe boli de piele contagioase, de care trebuie să vă feriți. Una dintre acestea se referă la apariția negilor, numiți și veruci, care sunt, de fapt, o infecție cu anumite tulpini ale Papiloma Virusului Uman (HPV). Din păcate, a precizat dr. Adela Dima, lumea nu ia negii foarte în serios, poate pentru că nu sunt foarte periculoși pentru sănătate, dar sunt foarte contagioși.

Alții se sperie când aud de HPV, deoarece acest virus este asociat cu apariția cancerului de col uterin. De fapt, numai anumite tulpini de HPV sunt asociate cu apariția cancerului de col, iar cele care provoacă negii nu fac parte din ele. Tulpinile de HPV care provoacă negi se transmit de la o persoană la alta sau prin intermediul obiectelor infectate. În concluzie, negii se pot lua de la o persoană la alta, de pe un loc al corpului pe altul sau prin folosirea unor obiecte infectate, deci sunt extrem de contagioși.

Apoi, trebuie amintită ciuperca piciorului, care este o infecție fungică, ușor transmisibilă, care se manifestă prin roșeață, mâncărimi, senzație de arsură. De obicei, se ia prin contact direct sau prin contact cu obiectele folosite de cel infectat, dar este posibil să o luați de la piscină sau dușuri comune, ca și negii. Fiind vorba de o infecție fungică, ciuperca piciorului se tratează destul de ușor, dar este destul de contagioasă și poate duce la căderea unghiilor de la picioare. Este favorizată de umezeală, deci puțină atenție la igienă te poate feri de necazuri.

Dacă nu ați avut varicelă, faceți Zona Zoster!

De asemenea, impetigo este o boală de piele foarte contagioasă, care apare adesea la bebeluși și copii. Aceasta se manifestă sub forma unor vezicule cu lichid, care se pot sparge și devin o crustă galbenă, lăsând ușor semne pe față. Infecția impetigo este cauzată de mai multe tipuri de bacterii, printre care streptococul auriu și streptococul piogen. Ambele tipuri de bacterii sunt prezente pe pielea noastră deseori, în mod natural, dar în anumite situații, duc la scăderea imunității sau la anumite leziuni, ce pot infecta țesuturile.

Impetigo se ia prin contact direct, de pe prosoape, jucării, lenjerii, haine, sau alte obiecte folosite în comun. Deși nu este o boală periculoasă, impetigo este foarte contagioasă, mai ales în cazul unor comunități strânse, cum ar fi școala sau grădinița.

Oricine a avut varicelă în copilărie poate face Zona Zoster la vârstă adultă. Această infecție virală poate începe cu senzație de arsură sau sensibilitate mare a pielii, apoi se formează bășici dureroase care dispar de la sine în două săptămâni. Zona Zoster este contagioasă în faza eruptivă, în sensul că cine nu a avut vărsat de vânt în copilărie, bebelușii, sau persoanele imuno-compromise, care nu au avut niciodată varicelă pot contacta această boală prin contact cu pielea sau hainele purtate în comun.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU