Hemoragia intracerebrală sau intracraniană, cum i se mai spune, are de cele mai multe ori un debut brusc, putând provoca afectări rapide ale creierului, fiind o leziune extrem de gravă. Aceasta este, de fapt, o sângerare care apare în interiorul craniului, iar sângerarea care este cauzată de ruperea unui vas de sânge poartă denumirea de accident vascular cerebral hemoragic (orice fel de sângerare din interiorul craniului poartă denumirea de hemoragie intracraniană).
„La acest moment, hemoragiile intracraniene reprezintă doar 15 % din numărul total de accidente vasculare cerebrale. Hemoragiile intracerebrale sunt sângerări spontane ale ţesutului cerebral din cauza rupturii unor artere. Ele sunt cel mai frecvent determinate de o hipertensiune arterială veche, netratată. Alte cauze sunt legate de vârstă, abuzul de alcool, fumatul, hipocolesterolemia”, ne-a declarat dr. Mihnea Gherghişan, medic neurolog.
În ceea ce priveşte simptomele, acestea pot avea un debut brusc şi foarte tipic, iar starea pacientului se poate agrava în câteva minute. Astfel, bolnavul poate prezenta cefalee, vărsături, deficit motor, somnolenţă, pierderea stării de conştienţă, pierderea vederii. În funcţie de localizarea cerebrală a hemoragiei, simptomele prezentate anterior pot fi unice sau multiple (adică poate fi doar un simptom sau pot fi mai multe).
„Această afecţiune apare la persoanele vârstnice, pentru că vasele cerebrale sunt mai fragile, iar la persoanele tinere apare cel mai frecvent datorită unei malformaţii cerebrale. Oricât de mică este hemoragia, poate duce la un lanţ de evenimente nocive ce pot duce la deces”, a adăugat specialistul. La ora actuală, mortalitatea şi morbiditatea sunt foarte mari.
Pentru a se pune diagnosticul de hemoragie intracerebrală este necesar ca persoana suferindă să facă în regim de urgenţă un computer tomograf cranio-cerebral. Desigur, în cazul în care un pacient are hemoragie intracerebrală trebuie internat pentru evaluare şi tratament.