Chiar dacă sunt micuţi, asta nu înseamnă că prichindeii nu pot avea probleme cu dantura. Ba din contră, mulţi dintre ei au o dantură foarte proastă şi ajung să treacă pragul cabinetelor stomatologice destul de des.
Potrivit dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont, unii copiii se nasc cu reflexul suptului, pentru ca astfel să se poată hrăni. Totodată, introducerea obiectelor în gură este pentru ei un mod de a cunoaşte lumea înconjurătoare: cunosc textura, gustul, consistenţa lucrurilor, iar în plus le oferă celor mici şi un confort psihologic.
Din păcate, sugerea prelungită a degetului sau a suzetei contribuie la împingerea dinţilor în faţă şi uneori în sus, în acest fel maxilarele fiind împiedicate să se mai dezvolte normal. Desigur, orice problemă are rezolvare.
„Părinţii pot încerca aplicarea de substanţe amărui pe deget, cotiere care să împiedice copilul să îndoaie cotul, pentru a duce degetul la gură în timpul somnului, precum şi crearea unui mediu încurajator şi relaxant, din punct de vedere psihologic pentru cel mic. Metodele dure sunt de evitat, deoarece vor avea efect invers celui aşteptat. Dacă aceşti paşi nu determină copilul să renunţe la sugerea degetului, după vârsta de 5-6 ani, un medic ortodont cu experienţă va reuşi să rezolve cu succes problemele dentare apărute. Cu cât aparatul dentar este aplicat mai devreme, cu atât rezultatele vor fi obţinute mai rapid, fapt pentru care este recomandat ca acest pas să nu aştepte până la schimbarea tuturor dinţilor de lapte”, a explicat medicul.
Nu trebuie omise nici cariile de biberon sau, mai târziu, cariile care au aceeaşi cauză, respectiv contactul prelungit al alimentelor (inclusiv laptele) cu dinţii. De ce spunem acest lucru? Pentru că alimentele permit înmulţirea bacteriilor, care vor produce apoi acizi, ce scot calciul din smalţul subţire al dinţilor de lapte.
Durere, dificultăţi de masticaţie
Urmarea este cât se poate de clară: caria va produce durere, dificultăţi de masticaţie, pierderea precoce a dinţilor şi nu numai. Pentru a preveni, însă, apariţia cariilor la copilaşi, aceştia nu trebuie lăsaţi să adoarmă cu biberonul în gură. Totodată, trebuie evitate lichidele îndulcite (nici măcar ceai îndulcit) şi, cel mai important, trebuie ajutat să se spele corect pe dinţi.
Dr. Dan a mai spus că fiecare dinte de lapte păstrează spaţiul pentru dintele permanent care îl va înlocui. Aşa că, dacă din cauza cariilor sau a unor accidente unii dinţi de lapte sunt extraşi (pierduţi) mai devreme, ceilalţi dinţi vor migra, ocupând locul dintelui permanent, care fie va ieşi strâmb, fie va rămâne blocat în os.
„Dacă, în ciuda tuturor eforturilor, un dinte este pierdut, medicul ortodont poate aplica un menţinător de spaţiu care să împiedice micşorarea acestuia”, a precizat specialistul.
În acelaşi timp, pot apărea probleme şi la copiii peltici. Deşi vorbirea peltică poate părea la început că dă un farmec aparte micuţului, persistenţa ei poate crea dificultăţi de comunicare cu alte persoane, în special copii, precum şi glume răutăcioase.
Soluţia? „Un specialist logoped îl va învăţa pe cel mic cum să pronunţe corect sunetele, iar medicul ortodont va ajuta la prevenirea agravării problemelor dentare şi corectarea celor apărute prin aplicarea unui aparat dentar”, a explicat medicul.
Când e obligatorie consultaţia ORL
Ortodontul a mai spus că şi respiraţia pe gură usucă dinţii, favorizând apariţia cariilor (saliva are un rol protector prin substanţele pe care le conţine şi prin efectul de spălare a dinţilor), produce îngustarea maxilarului superior şi împingerea în faţă a incisivilor.
„În cazul respiraţiei pe gură este necesară o consultaţie ORL, care să identifice şi să trateze cauza respiraţiei orale (rinite, polipi, sinuzite, amigdalite, deviaţii de sept nazal etc.) şi tratamentul cu aparat dentar, pentru corectarea efectelor ortodontice”, a adăugat dr. Dan.