Asigurările de sănătate sunt o condiţie primordială pentru a beneficia de toate facilităţile medicale din sistemul de sănătate. Există însă mai multe situaţii în care legea permite şi condiţia de coasigurat, dacă persoana în cauză nu are niciun fel de venituri personale, dar are în familie un membru care îşi poate asuma întreţinerea.
Ce spune Casa de Asigurări de Sănătate?
Calitatea de asigurat o au toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile legii. Contribuţia lunară a persoanelor asigurate se stabileşte sub forma unei cote stabilite de lege, aplicată asupra veniturilor din salarii sau a celor asimilate acestora, care sunt supuse impozitului pe venit. Cât priveşte situaţia persoanelor care nu sunt asigurate social, există o serie de condiţii pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de această condiţie.
„În primul rând vorbim despre mai multe categorii de coasigurat: pensionari şi copii. În cazul în care vreţi să deveniţi coasigurat şi soţul sau soţia este pensionar, atunci aveţi de îndeplinit următoarele condiţii: cereţi de la Administraţia Financiară un certificat din care să reiasă că nu beneficiaţi de niciun fel de venituri personale. Apoi, soţul sau soţia pensionară va depune acest certificat la Casa de Asigurări. Mai mult, trebuie să depună o cerere şi la casa de Pensii prin care va declara coasiguratul. În acest mod, soţul sau soţia fără venit va deveni coasigurat al pensionarului”, explică Lămâiţa Antochi, Purtător de cuvânt la Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa.
Cum devine coasigurată a unui angajat o altă persoană
Coasigurarea unei persoane depinde de situaţia celui care îţi va lua responsabilitatea de asigurat care are în întreţinere un coasigurat. Acesta din urmă are nevoie de acte care să ateste gradul de rudenie cu persoana asigurată.
„În cazul coasiguraţilor persoanelor angajate, situaţia se prezintă astfel: soţul, soţia şi părinţii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, cu act de identitate, documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată, documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri impozabile, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii, precum şi o declaraţie pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă”, explică purtătorul de Cuvânt al Casei de Asigurări.
Cum pot deveni părinţii coasiguraţi ai copiilor?
Legea dă dreptul părinţilor să fie coasiguraţii copiilor lor, cu condiţia ca aceştia să aibă venituri şi să plătească contribuţia socială.
„Părinţii care vor să devină coasiguraţi ai copiilor cu vârsta de peste 18 ani, pot beneficia de acest statut în următoarele condiţii: copilul dovedeşte faptul că plăteşte contribuţia de asigurare, adică are un venit şi îşi asumă pe propria răspundere faptul că are în întreţinere părintele fără venituri”, a declarat Purtătorul de Cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate,
Lămâiţa Antochi.