25 Ianuarie 2018
883 accesări
0 comentarii

Specialiştii atrag atenţia că, în ultimii ani, tot mai multe femei au ales să nască prin cezariană, deşi poate, în numeroase cazuri, ar fi mult mai bine ca acestea să aleagă varianta unei naşteri vaginale, naturale.

„Mult timp pentru mine, nu a contat dacă femeia naşte natural sau vaginal. Era important ca femeia să nască, să înţeleg de ce femeile recurg la operaţia cezariană fără indicaţie medicală, ce repercusiuni pe termen scurt sau lung poate avea o intervenţie chirurgicală, cum este percepută ea, ulterior, din punct de vedere fizic şi psihologic. Întotdeauna o femeie care alege să nască natural, vaginal sau să se opereze are propriile motive. Într-o primă fază, consideram că o naştere vaginală este o mare realizare pentru o femeie care a fost tentată să aleagă operaţia cezariană, o dovadă de putere, de autocontrol, mi-am spus. Ulterior, femeile şi-au dorit naşteri naturale, fără intervenţii medicamentoase”, a declarat Liliana Tudose, educator prenatal.

Aceasta a adăugat că o naştere vaginală poate fi cu sau fără intervenţii medicamentoase. Ea a precizat că factorii care duc la reuşita unei naşteri naturale sunt: travaliul, care trebuie să debuteze de la sine. Apoi, gravida trebuia să aibă pregătirea psihologică, răbdarea şi încrederea pentru a depăşi sentimentul de aşteptare al unui debut de travaliu. De multe ori, a subliniat Liliana Tudose, spunem că travaliul a început dar, de fapt, femeile se află într-o fază pregătitoare, numită pretravaliu, când contracţiile sunt neregulate şi pot dura chiar şi 3-4 zile, între timp putând deveni nu numai obositoare, cât mai ales sâcâitoare.

„Acest prag femeile îl trec mai uşor dacă ştiu ceea ce se întâmplă în corpul lor, dacă au pregătirea psihologică, o persoană de susţinere”, a explicat educatorul prenatal. Apoi, viitoarele mămici trebuie să aibă libertate de mişcare. Ele trebuie să se mişte cât de mult se poate, în special în timpul contracţiilor.

Un alt sfat este ca femeile să evite masa ginecologică, ce poate fi confortabilă la un moment dat, dar poate încetini progresia travaliului. De asemenea, reprezentantele sexului frumos au datoria să înveţe tehnici de relaxare, de respiraţie, dar mai ales să afle metode de diminuare a durerii (cursurile Lamaze).

Bineînţeles că mediul naşterii este extrem de important, aşa că, mămici, încercaţi să aveţi lângă voi o persoană în care aveţi încredere şi care vă va ajuta foarte mult să depășiţi această stare.

Totodată, intimitatea este importantă, aici fiind vorba despre alţi factori implicaţi, respectiv aceeaşi hormoni ca în timpul actului sexual, care se numesc hormonii „ruşinoşi”.

Tocmai de aceea, prezenţa unor persoane nedorite în jurul gravidei poate inhiba reflexul de împingere al copilului.

„Niciodată nu veţi avea o durere mai mare decât organismul poate suporta, de aceea trebuie să aveţi încredere în trupul şi în bebeluşul vostru, fiindcă ştiu ce fac!”, a mai spus Tudose.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU