Aveți gura uscată în fiecare zi? Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că saliva nu are numai rol de lubrifiere a cavităţii bucale, ci şi de ajutor în digestie, prevenire a infecţiilor prin control bacterian şi înlesnirea procesului de masticaţie şi înghiţire.
Specialiștii spun că o serie de medicamente pot cauza gura uscată, ca şi efect secundar, inclusiv antihistaminicele, decongestivele, analgezicele, diureticele, antihipertensivele şi antidepresivele. În general, bolile care afectează glandele salivare, ca diabetul, limfomul Hodgkin, boala Parkinson, HIV/SIDA, sindromul Sjogren, pot avea ca efect gura uscată.
În același timp, glandele salivare pot avea de suferit în urma expunerii capului şi gâtului la radioterapie, în tratamentul anticanceros. În aceste situații, scăderea fluxului salivar poate fi totală sau parţială, permanentă sau temporară.
De asemenea, medicamentele utilizate în tratamentul anticanceros pot avea drept efect saliva vâscoasă, şi de aici senzaţia de gură uscată. Totodată, și femeile care ajung la menopauză sau postmenopauză pot avea adesea senzaţia de gură uscată, datorită modificărilor ce au loc la nivel hormonal, dar cei mai afectați sunt fumătorii. Cum scăpați de această problemă? În primul rând, trebuie să aflați care este cauza care stă la originea senzaţiei de gură uscată și abia după aceea să începeți tratamentul recomandat de medic.