Rubeola sau pojărelul, cum i se mai spune este o boală infecțioasă contagioasă de care nu scapă nici un copil. Potrivit specialiştilor clinicii Iowemed din Constanţa, această boală este produsă de virusul rubeolic și are cea mai ușoară evoluție dintre bolile eruptive ale copilăriei. Totodată, aceasta este inofensivă pentru copiii născuți, dar este foarte periculoasă pentru cei nenăscuți. „Boala se transmite ușor pe cale respiratorie, precum strănut sau tuse. Persoanele infectate sunt cel mai contagioase la debutul erupției. Perioada de incubație este de 12 - 23 de zile. Debutul bolii este fără manifestări vizibile, uneori pacienții pot dezvolta febră ușoară, secreții nazale și durere de cap. La copii se regăsesc de obicei forme ușoare de boală, cu puține manifestări clinice. Primul semn este erupția cutanată, care apare inițial la nivelul feței, apoi se extinde pe restul corpului, cu o durată de trei zile. Simptomele care pot precede erupția sunt: febră ușoară, stare generală alterată, adenopatie, tuse sau secreții nazale”, au explicat medicii Iowemed.
La adulți, însă, boala se manifestă prin: febră, cefalee și erupție care apare inițial la nivelul feței și se extinde apoi pe tot restul corpului.
În plus, până la 70% dintre femeile care dezvoltă boala pot prezenta artrită. Rareori, infecția cu virusul rubeolic poate determina simptome severe. Totuşi, rubeola la femeile gravide ridică cele mai severe probleme.
Ca urmare, dacă apariția bolii este în primele 12 săptămâni de sarcină, poate determina apariția rubeolei congenitale, care se manifestă prin: avort spontan, malformații (cardiace, la nivelul ochilor și a urechilor). În plus, pot apărea boala congenitală cronică evolutivă care se caracterizează prin purpură trombocitopenică (puncte mici, roșii care nu dispar la apăsare), anemie, afectare splenică, hepatică, osoasă și a inimii.