Credeți că suferiți de pancreatită? Nu știți sigur cum se manifestă aceasta? Specialiștii spun că încă din primele zile se instalează o stare de șoc, cu amețeli profunde, ochii devin încercănați, vă crește pulsul, iar tensiunea arterială este scăzută. Pacientul are, deja, o respirație greoaie, devine tot mai agitat, prezintă stări de neliniște sau apatie, tremurături, convulsii și o confuzie generală.
Crizele dureroase pot dura 2-4 zile, fiind însoțite de vărsături repetate, negricioase și hemoragice, inflamarea abdomenului, sughiț, febră între 37,7-38,30C și tendință de leșin. Uneori, apar senzații de foame sau de respingere a unor alimente (pâine, grăsimi, carne).
Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului, care constă dintr-o inflamație rapidă a țesutului glandular, cu modificări degenerative, datorită activării, în exces, a enzimelor și revărsării lor în țesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat.
Practic, insuficiența pancreatică reprezintă incapacitatea pancreasului exocrin și endocrin de a sintetiza fie enzimele digestive, fie insulină, ceea ce poate duce la pancreatită acută sau la diabet zaharat.
Cel mai frecvent, boala este declanșată după mese copioase, cu alimente grase și exces de băuturi alcoolice (peste 100 ml zilnic pe perioade lungi), exces de tutun, cafea și droguri.