Este un lucru ştiut că dentiţia de lapte a copiilor este diferită faţă de cea a adulţilor. Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, aceasta cuprinde 20 de dinţi. Ordinea şi vârsta apariţiei dinţilor este caracteristică fiecărui copil în parte. Astfel, incisivii inferiori mijlocii apar la 6-8 luni, incisivii mijlocii superiori apar la 8-10 luni, incisivii laterali apar la 10-12 luni. Dentiţia se completează până în jurul vârstei de doi ani şi jumătate.
Totuşi, majoritatea părinţilor se întreabă dacă şi dinţii permanenţi ai copiilor vor fi cariaţi în cazul în care dinţii de lapte prezintă carii sau infecţii. În mod normal, cariile dinţilor de lapte nu se transmit dinţilor permanenţi. Chiar dacă dinţii de lapte prezintă carii multiple, inclusiv caria de biberon, dinţii permanenţi pot fi ulterior sănătoşi, iar dacă părinţii au grijă de igiena dentară a copilului, aceştia pot rămâne fără carii multă vreme.
Specialiştii spun că numai în infecţii foarte grave ale dinţilor de lapte, cu puroi aproape în permanenţă, poate fi afectat mugurele dintelui permanent, aflat în maxilar. Pe de altă parte, dacă dinţii de lapte prezintă multiple carii (copilul are carioactivitate intensă), se poate totuşi suspecta acelaşi lucru, o predispoziţie a dinţilor permanenţi în a dezvolta carii.
Pe de altă parte, unele afecţiuni, mai ales în caz de traumatisme ale dinţilor de lapte, pot avea urmări asupra dintelui permanent. De multe ori, copilaşii cad şi se lovesc, inclusiv la dinţi şi maxilare, producându-se fracturi sau luxaţii ale dinţilor temporari. Părinţii se alarmează doar pe moment, dar uneori, peste ani, atunci când dintele de lapte traumatizat cade şi erupe dintele permanent înlocuitor, acesta poate prezenta anumite anomalii sau defecte de smalţ, sub formă de pete mai ales, uneori extrem de inestetice şi imposibil de tratat, în special dacă copilul este de vârstă mică.
Totodată, în urma unui traumatism al dintelui de lapte, mugurele dintelui definitiv, aflat în maxilar, poate fi afectat, iar aceste defecte de smalţ, vizibile mult mai târziu, pot fi cauzate de accidentul pe care copilaşul l-a suferit cu ani în urmă.