În ultimii ani, cartoful dulce a devenit tot mai popular, deoarece s-a dovedit că are o serie de proprietăți medicinale. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat că acesta este o sursă valoroasă de substanțe cu acțiune farmacologică, care pot fi folosite în beneficiul sănătății. Care sunt proprietățile sale? În primul rând, cartoful dulce reprezintă o sursă importantă de nutrienți. În general, este o sursă de fibre, vitamine și minerale. Potrivit informațiilor publicate de Centrul de Informare Alimentară și Nutrițională, 100 de grame de cartofi dulci oferă calorii, apă, proteine, carbohidrați, fibre, vitaminele A, C, E și complexul B, potasiu, magneziu și cupru.
De asemenea, acesta conține carbohidrați bioactivi, proteine, lipide, carotenoide, antocianine și acizi fenolici. Specialiștii spun că includerea cartofilor dulci în dieta obișnuită este o modalitate de a obține nutrienții care promovează pielea sănătoasă, dar, în același timp, acest aliment conține compuși fenolici, beta-caroten și alte substanțe antioxidante care ajută la inhibarea stresului oxidativ.
Deși cartoful dulce nu este un aliment miraculos împotriva problemelor de vedere, el conține substanțe nutritive care sunt benefice pentru sănătatea ochilor. Astfel, concentrația sa ridicată de beta-caroten, care este sintetizată ca vitamina A în organism, ajută la prevenirea deficienței vizuale și a cataractei. Potrivit unui studiu american, carotenoizii conținuți de cartoful dulce ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, precum și a celor de circulație, hipertensiune arterială sau colesterol.