Dureri, inflamaţii ale articulaţiilor, dificultate în mişcare, acestea sunt semne ale afecţiunii cunoscută sub numele de gută. De obicei, bărbaţii cu vârste mai înaintate sunt cei care sunt predispuşi la această boală. Netratată corect sau ignorată, guta poate duce la complicaţii grave, care chiar pot pune în pericol viaţa pacientului.
„Guta este o formă de artrită, inflamaţie a articulaţiilor, caracterizată prin episoade dureroase secundare inflamaţiei articulaţiilor. Boala este caracterizată prin durere, edem, roşeaţă şi căldură locală, precum şi prin impotenţa funcţională a articulaţiei. Fără tratamentul corespunzător, guta este o boala care poate reveni frecvent sau se poate agrava cauzând leziuni severe ale articulaţiilor, tendoanelor sau a altor ţesuturi”
- explică dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specialist nefrolog cu competenţă în ecografie generală, în cadrul clinici MEDSTAR 2000 din Constanţa.
Potrivit acesteia, cauza principală a gutei este excesul de acid uric în sânge. Însă este favorizată şi de obezitate, consumul moderat de bere, dieta bogată în carne şi fructe de mare, dar şi de dieta cu conţinut caloric mic. Boala propriu-zisă apare după ani de zile în care cristalele de acid uric se depun la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor învecinate. Primele simptome ale gutei sunt durerile nocturne intense, creşterea temperaturii locale şi sensibilitatea crescută la nivelul articulaţiei.
„Simptomele pot recidiva după o boală intercurentă sau după o intervenţie chirurgicală. De asemenea, unele persoane nu prezintă atacuri recurente de gută, dar pot dezvolta o formă cronică a bolii. Guta cronică este o formă mai puţin dureroasă care apare la adulţi şi este deseori confundată cu alte forme de artrită”
- mai precizează medicul specialist.
În ce priveşte complicaţiile, cea mai gravă dintre acestea este nefropatia uratică cronică, denumită şi nefropatie gutoasă.
„Rinichiul gutos sau nefropatia hiperuricemică reprezintă forma cea mai tipică de boală care apare în cursul hiperuricemiei. Aceasta are o evoluţie lent progresivă şi se întâlneşte la 10 până la 20 la sută dintre persoanele cu forme prelungite de hiperuricemie. Gravitatea acestei nefropatii este în corelaţie directă cu intensitatea şi durata hiperuricemiei”
- spune dr. Gianina Gabriela Şotilă.
Dieta în gută
Guta era considerată în trecut ca fiind boala celor avuţi, care consumau foarte multă carne de vânat, bogată în purine. În prezent, însă, foarte multă lume este afectată prin excesul de mezeluri, carne de tot soiul, atacurile de gută putând surveni mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când se consumă foarte multe dintre aceste alimente.
„Pe lângă tratamentul medicamentos specific, este foarte important să se respecte anumite măsuri igieno-dietetice, regimul jucând un rol esenţial. De asemenea, trebuie să beţi mai mult de doi litri de lichide pe zi, apă minerală sau apă plată. Alimentaţia trebuie să fie săracă în purine, în proteine, în general, bogată în lichide şi în legume şi fructe. Evitaţi consumul de sare şi consumul de bere!”
- ne sfătuieşte medicul specialist.
Pentru consultaţii şi tratament de specialitate, puteţi contacta Clinica MEDSTAR 2000, la numărul de telefon 0241/638.251, singurul spital privat cu secţie de Medicală şi paturi de Nefrologie. Internările se fac fie în regim de internări pe Foaie de zi, fie internări pe Foaie de internare continuă. Pacientul trebuie să aibă asupra lui biletul de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist către specialitatea Nefrologie, cardul de sănătate şi buletinul. De asemenea, pacientul poate beneficia de o ecografie abdominală gratuită dacă prezintă biletul de trimitere de la medicul de familie către nefrologie şi cardul de sănătate.