Dacă simţiţi că nu mai puteţi face faţă stresului şi cerinţelor de la locul de muncă, atunci aerul viciat ar putea fi principala cauză. Cercetătorii americani au descoperit recent că aerul respirat la serviciu poate afecta grav funcţiile cognitive din cauza concentraţiei mari de dioxid de carbon din spaţiile închise.
Potrivit Agerpres, studiul, publicat în revista „Environmental Health Perspectives”, arată că dioxidul de carbon emis de salariaţi rămâne în aer ca urmare a proastei aerisiri a spaţiului. Cercetătorii au studiat, timp de şase zile, mediul profesional a 24 de persoane, cu un program de lucru clasic, între orele 9 şi 17.
Persoanele incluse în studiu au fost expuse la trei niveluri de calitate a aerului. Concentraţia de dioxid de carbon din încăpere a fost de 550 de părţi pe milion (ppm), 945 ppm şi, respectiv, de 1400 ppm. În primul caz, este vorba despre un nivel mediu al calităţii aerului, la care sunt expuşi salariaţii în cursul unei zile obişnuite de muncă. Acesta poate provoca, în timp, la instalarea sindromului clădirilor nesănătoase. A doua concentraţie de carbon poate duce la alterarea performanţei psihomotrice. În cel de-al treilea mediu, calitatea aerului este scăzută, fapt ce poate duce la acidoză respiratorie, dacă expunerea durează mai mult de 30 de minute. Potrivit Agerpres, această afecţiune constă în eliminarea defectuoasă a gazului carbonic, cea mai mare parte rămânând în sânge.
La finalul programului de lucru, salariaţii au fost supuşi unui test care le-a evaluat reacţia la o situaţie de criză, precum şi capacitatea de a căuta şi utiliza informaţia. Studiul a demonstrat că o încăpere bine aerisită duce la îmbunătăţirea performanţelor la locul de muncă.
Aşadar, o gură de aer proaspăt poate duce la o mai bună concentrare asupra sarcinilor de serviciu.