20 Martie 2019
794 accesări
0 comentarii

În fiecare an, la data de 20 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Sănătăţii Orale. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale. Acestea vor avea loc în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului nostru.

Anul acesta, Federaţia Internaţională a Dentiştilor subliniază, prin sloganul „Spune Aaaa! Acţionează acum pentru sănătatea ta orală!”, importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

Dr. Mădălina Ion, medic dentist, este de părere că igiena orală este extrem de importantă încă de la primii dinţi, fie ei şi de lapte, pe care trebuie să începem să-i periem. Bineînţeles, pentru cei mici este indicată o pastă potrivită pentru vârsta lor, care poate fi înghiţită fără probleme, pentru că ei nu ştiu cum s-o elimine sau să clătească gura.

„Pe măsură ce cresc, micuţii vor învăţa aceste reguli de igienă orală şi vor şti să se spele chiar singuri, dimineaţa, după prânz şi seara. O bună igienă orală începe chiar înainte de apariţia dinţilor, aşa că, după fiecare masă, părinţii sunt sfătuiţi să şteargă gingiile bebeluşului cu o cârpă moale sau cu o periuţă pentru bebeluşi şi să utilizeze doar apă. De asemenea, puteţi folosi un produs de curăţare recomandat de medicul dentist. Apoi, chiar de la apariţia primului dinţişor, trebuie să-l periaţi timp de două minute, de două ori pe zi. Poate vă întrebaţi ce tip de periuţă ar trebui să cumpăraţi pentru copilaşi. La o vârstă atât de fragedă, ei au nevoie de o periuţă de dimensiuni mici, cu un cap moale, iar pasta obligatoriu trebuie să fie nefluoridată, în cantitate de mărimea unei boabe de cafea”, a explicat medicul.

Cum întreţinem periuţa de dinţi

În ceea ce priveşte tehnica de spălare a dinţilor, aceasta se face cu ajutorul unei periuţe, cu mişcări rotative, pe exteriorul şi interiorul dinţilor, astfel încât să poată fi îndepărtate bacteriile din zona gingiei şi cele de pe suprafaţa dentară. La început, copilaşii vor fi ajutaţi de părinţi, însă numai până când vor fi în stare să-şi facă singuri periajul corect.

În cazul adulţilor, nu este bine ca periajul să fie făcut în grabă, pentru că acest lucru poate dauna danturii mai mult chiar decât lipsa periajului.

„Periuţa nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea dură şi ar trebui schimbată ori de câte ori este nevoie. Nu aşteptaţi până la compromiterea sa totală! De asemenea, trebuie să ştiţi că şi întreţinerea periuţei este importantă. Spre exemplu, înainte de periaj ar trebui dezinfectată, iar imediat după aceea, pusă într-un loc special pentru ea. Referitor la durata optimă a periajului, aceasta este de circa 3-5 minute”, a completat specialistul.

La vârsta adultă, pasta de dinţi trebuie să fie neapărat cu fluor, pentru că acesta ajută şi la întărirea smalţului dentar.

Tot pentru o bună igienă dentară este bine să folosiţi şi aţa dentară. Aceasta nu are efect antibacterian, dar este eficientă prin faptul că ajută la eliminarea resturilor de mâncare care nu au ieşit la periaj. Nu uitaţi, însă, folosiţi mereu aţa dentară înainte de spălatul pe dinţi, nu după aceea. Mai mult decât atât, aţa dentară este recomandată mai ales după o masă la birou sau în oraş, când nu avem la îndemână periuţa de dinţi pentru îndepărtarea resturilor alimentare. Ca sfat, cele mentolate sunt şi mai plăcute, pentru ca ne împrospătează respiraţia. Mare atenţie, însă! Manevrarea prea agresivă poate duce la rănirea gingiei şi chiar instalarea bolii parodontale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU