Efectele negative ale fumatului asupra sănătăţii au fost intens mediatizate, astfel că nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul ca acest obicei creşte şansele de a avea un atac de cord sau accident vascular cerebral, fiind totodată cauza principală a cancerului pulmonar.
Însă, primele efectele ale fumatului pot fi observate chiar în cavitatea bucală, prima care intră în contact cu substanţele chimice şi cancerigene aflate în compoziţia ţigărilor.
Fumatul reprezintă un obicei dăunător, care afectează întregul organism şi, implicit, dantura şi gingiile.
„În funcţie de numărul de ţigări consumate zilnic, unele dintre efectele negative pot fi doar deranjante, însă altele reprezintă un pericol serios pentru sănătatea orală. Dacă cele mai frecvente urmări pot fi reversibile, spre exemplu colorarea dinţilor sau respiraţia neplăcută, din nefericire, acest obicei ne predispune, în timp, şi la dezvoltarea unor boli mult mai dificil de tratat, cum ar fi temutul cancer oral”, explică dr. Mihaela Dan, specialist stomatolog.
Îngălbenirea dinţilor
Unul dintre primele efecte secundare vizibile ale fumatului sunt dinţii galbeni. Acest proces este cauzat de depunerea pe suprafaţa danturii a unor substanţe din compoziţia ţigărilor şi poate fi înlăturat printr-o curăţare profesională, realizată în cabinetul stomatologic.
Respiraţia urât mirositoare
Una dintre principalele cauze ale halitozei este fumatul, prin gudronul şi nicotina prezente în fumul de ţigară. Bolile gingivale, o altă consecinţă a fumatului, provoacă, de asemenea, respiraţia urât mirositoare.
În cazul expunerii repetate la fumul de ţigară, fumătorii îşi pot pierde, în cele din urmă, gustul şi mirosul, ca urmare a desensibilizării receptorilor senzoriali din cauza gudronului, care acoperă gâtul şi căile nazale.
Dezvoltarea bolilor gingivale, îngreunarea vindecării
Pe măsură ce fumul de ţigară este inhalat, substanţele chimice şi cancerigene se răspândesc în cavitatea bucală, iar ceea ce nu este eliminat prin nas sau gură, prin expiraţie, este absorbit în gingii şi ţesuturi, astfel că fumătorii devin predispuşi spre dezvoltarea de infecţii.
Deseori îşi face apariţia gingivita, urmată de parodontoză, care poate duce la pierderea dinţilor.
„În cazul fumătorilor, se observă întârzierea vindecării, după procedurile stomatologice uzuale, cum ar fi extracţie dentară, rezecţie aplicală, chirurgie parodontală etc. Un alt efect îl reprezintă scăderea şanselor de succes după aplicarea implantelor dentare sau adiţiei de os, precum şi creşterea riscului de apariţie a leucoplaziei (modificare a structurii mucoasei bucale)”, spune medicul specialist ortodont.
Cancerul oral
Tutunul conţine substanţe chimice dăunătoare pentru corpul uman, astfel că fumatul sau mestecarea de tutun reprezintă cauza a 80-90% din cazurile de cancer oral.
„Numeroase studii arată că efectul cel mai grav asupra sănătăţii este creşterea de până la 6 ori a riscului de cancer de buză, limbă, obraz, laringe, comparativ cu riscul la care sunt expuşi nefumătorii. De asemenea, riscul de revenire a cancerului după îndepărtarea chirurgicală a acestuia apare la 37% dintre cei care nu renunţă la fumat, comparativ cu 6% în cazul celor care reuşesc să se lase de acest obicei dăunător”, adaugă specialistul.
Prevenirea acestor efecte
Riscul apariţiei de efecte negative asupra organismului poate fi redus prin renunţarea la fumat sau măcar scăderea numărului de ţigări fumate zilnic. Cu puţin ajutor (plasturi, gumă de mestecat cu nicotină, acupunctură, psihoterapie etc.) şi multă voinţă, oricine poate găsi metoda cea mai potrivita pentru a renunţa la fumat şi a câştiga beneficii uriaşe pentru sănătate.