Febra, durerile în gât şi erupţiile de pe piele ale copiilor îi îngrijorează pe părinţii constănţeni care au constatat o înmulţire a cazurilor de boală mână-gură-picior.
Această afecţiune este o infecţie virală care provoacă erupţii în cavitatea bucală sau pe gură, pe mâini, picioare şi uneori pe fese.
Potrivit dr. Marian Fâşie, medic primar pediatrie, boala mână-gură-picior „a apărut recent în România, primele cazuri fiind constatate în urmă cu aproximativ cinci ani şi poate fi pusă pe seama încălzirii globale din cauza căreia există tendinţa ca bolile specifice ţărilor din sud să se mute către nord.”
Boala mână-gură-picior este mai des întâlnită la copii, dar poate să apară şi la adulţi. Se poate manifesta în orice perioadă a anului, dar apare mai ales vara şi toamna.
Boala mână-gură-picior este o viroză
Boala gură-mână-picior este provocată de enterovirus. Acest virus se răspândeşte rapid prin tuse şi strănut. De asemenea, se poate răspândi prin scaunul infectat, atunci când sunt schimbate scutecele sau când fecalele ajung pe mâinile copilului, iar apoi atinge obiecte pe care alţi copii le introduc în gură. De cele mai multe ori, boala se declanşează în cadrul unui colectiv.
Citeşte şi:Copilul face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala
Cum se manifestă boala mână-gură-picior
Simptomele bolii apar în trei-şase zile de la expunerea la virus. „Această boală se manifestă prin febră eruptivă, cu erupţii specifice. Apar leziuni la nivelul pielii membrelor superioare şi inferioare şi la nivelul gurii”, declară dr. Marian Fâşie.
Iniţial, copilul poate prezenta stări de oboseală, gât inflamat şi febră de 38-39 grade Celsius. Apoi, într-o zi sau două, îi apar erupţii sau băşicuţe pe gură şi pe mâini, pe picioare şi uneori pe fese. Erupţiile pot fi dureroase, iar acestea se pot sparge şi forma o coajă.
În unele cazuri, nu există simptome sau dacă apar, ele sunt foarte uşoare. De obicei, boala nu durează mai mult de aproximativ o săptămână.
Diagnosticarea bolii poate fi dificilă
Doar medicul vă poate spune dacă cel mic suferă de boala mână-gură-picior, după ce analizează cu atenţie simptomele, erupţiile şi băşicile de pe piele.
Totuşi, medicul specialist atenţionează că boala poate fi confundată cu alte tipuri de viroză, de tipul anginelor virale, din cauza faptului că simptomele sunt asemănătoare.
Recomandare:Enterocolita - simptome si tratament
Boala mână-gură-picior nu necesită tratament
Medicii ne liniştesc în privinţa gravităţii bolii. „Această boală nu are nimic spectaculos. Este o viroză ca toate celelalte şi nu trebuie să ne alarmăm. Cu tratament sau fără, ea trece în aproximativ şapte zile”, precizează mediul pediatru.
Puteţi acorda îngrijire copilului acasă, oferindu-i lichide şi alimente reci care să-i aline durerile de gât. Evitaţi să-i oferiţi celui mic alimente şi băuturi picante sau acide, precum sosul salsa sau sucul de portocale. Aceste produse pot accentua durerile din cavitatea bucală.
Pentru durere şi febră, îi puteţi administra copilului acetaminofen sau ibuprofen. Dr. Marian Fâşie recomandă administrarea „unui antiviral cu substanţa activă inosină acedoben dimepranol care ajută sistemul imunitar al organismului să lupte cu infecţiile virale.”
Boala mână-gură-picior se transmite foarte uşor
Boala este foarte contagioasă în prima săptămână. Însă virusul poate fi prezent în scaun vreme de câteva luni şi poate fi o sursă de infecţie.
„Ca orice viroză, boala mână-gură-picior este contagioasă. O putem asemăna cu rubeola sau pojărelul, aşa cum este ea denumită popular, numai că aceasta se manifestă prin apariţia unor pete mici şi roşii pe piele. În cazul bolii mână-gură-picior, erupţia este localizată doar în anumite părţi ale corpului, iar leziunile sunt nişte băşicuţe care se simt la mână”, menţionează medicul pediatru.
Părinţii se pot molipsi de la copiii lor fără să-şi dea seama. Pentru a preveni răspândirea bolii, trebuie să izolaţi copilul. Acesta nu trebuie să meargă la grădiniţă sau la şcoală pentru a nu-şi contamina colegii. De asemenea, este foarte important să vă spălaţi mâinile după ce atingeţi o băşică sau după ce schimbaţi scutecul copilului infectat. Acelaşi lucru este valabil pentru toţi membrii familiei. Nu îi permiteţi copilului să ofere jucării altor copii sau să-i sărute în perioada contagioasă.