17 Mai 2017
3529 accesări
0 comentarii

Inima, bat-o vina! Cat de greu este sa nu ne supunem ei, dar cat de rau ne simtim atunci cand este bolnava.

Functionand pe acelasi principiu ca al unui motor, inima este cea care pune in miscare intreg circuitul sanguin. Deci, ea trebuie sa se bucure de toata atentia noastra. Cum putem face acest lucru? Prin monitorizarea activitatii cardiace care ar trebui sa fie un proces constant pentru ca exista foarte multe afectiuni ale inimii care nu prezinta simptome specifice. Din categoria bolilor de inima care apar fara sa iti dea de stire, pot face parte si aritmiile. Daca prezinta simptome, acestea difera de la pacient la pacient, de aceea afla mai multe despre cum le poti depista mai usor din acest articol.

Aritmiile - cand inima nu bate regulat

Ritmul normal al inimii este caracterizat de anumite intervale de timp intre batai si intensitatea acestor batai. Cand ea bate prea tare, prea lent, ori la intervale inegale de timp, trebuie sa dai fuga la un medic cardiolog, pentru ca este foarte probabil ca suferi de aritmii. Ceea ce este mai greu de facut este sa stii sa sesizezi aceste schimbari care apar in modul in care inima isi desfasoara activitatea.

Uneori, artimiile iti pot transmite anumite semnale de avertizare si ai putea sa resimti unul sau mai multe dintre aceste simptome: dureri in piept, stari de lesin, oboseala, respiratie ingreunata, angoasa. Alteori, insa, ai putea baga mana in foc ca esti “sanatos tun”, pentru ca inima nu iti da niciun semn cum ca ar functiona cu dificultate. Daca ai suferit in trecut sau inca mai suferi de o boala a sistemului cardiovascular, probabil ca esti ceva mai precaut si mai grijuliu cu sanatatea ta.

Ceea ce trebuie sa stii este ca daca nu ai avut astfel de antecedente in fisa medicala, tot ar fi foarte bine sa iti manifesti grija pentru inima ta si poti incepe chiar acasa, achizitionandu-ti un tensiometru digital de brat. Foarte multe modele moderne de tensiometre au functii speciale care pot sa faca mult mai mult decat sa iti masoare tensiunea arteriala. Un exemplu foarte potrivit este tensiometrul SENDO ADVANCE 3, care, avand la baza tehnologia HIRA, iti poate indica daca in bataile inimii tale se manifesta aritmiile si, daca exista, cat de grav este. Dupa cateva masurari repetate, vei stii daca intr-adevar suferi de aritmii si trebuie sa mergi imediat la un consult de specialitate.

Cand devin aritmiile periculoase?

Tulburarile ritmului cardiac sunt normale, deoarece activitatea inimii este influentata de nevoile organismului in anumite momente, fiind sensibila la actiunea sistemului nervos. Astfel, in timpul unui efort fizic mai intens, cand este secretata adrenalina, ea isi accelereaza ritmul. Din contra, in stare de repaus, bataile inimii sunt mai putin frecvente si mai putin intense.

Artimiile sunt, deci, normale in anumite situatii precum cele de mai sus, insa atunci cand ele se manifesta frecvent, fara ca tu sa faci ceva care sa le favorizeze, incep sa prezinte un pericol pentru sanatate.

Le poti preveni prin monitorizarea cu un tensiometru pe care sa-l folosesti constant si prin vizitele la medicul cardiolog care va tine sub observatie activitatea inimii tale.

Taguri articol: stiri medicale afectiuni cardiolog tensiunea simptome schimbari tensiometru

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii