Depozitele de ceară din urechi pot produce obstrucţie, iar copilul nu mai aude aşa cum trebuie; mai mult, este predispus la infecţii. Cerumenul este important, deoarece protejează urechea. De aceea, urechea nu trebuie curăţată în exces, doar pavilionul trebuie curăţat cu prosopul, fără a introduce alte obiecte în ureche, iar dacă cel mic are dopuri de cerumen, medicul ORL-ist poate rezolva această problemă.
Copilul care are dopuri de cerumen poate să aibă dureri de urechi, hipoacuzie, senzaţie de ureche înfundată, zgomote în urechi.
„Dopul de ceară se produce prin acumularea cerumenului. Este indicat ca, odată format, să fie scos, deoarece produce hipoacuzie. Spray-urile pentru urechi fluidifică cerumenul, dacă este o secreţie mai abundentă şi tendinţa de formare de dopuri de ceară, pentru că sunt urechi care produc multă ceară, destul de fluidă, care se evacuează spontan şi se curăţă doar pavilionul, atât, dar există şi urechi care produc cerumen mult şi descuamări, şi atunci, este o tendinţă să se formeze dopuri de ceară. Într-o anumită măsură este şi vina părinţilor, care curăţă urechile şi tasează cerumenul, apoi se formează dopul de ceară. Dar, este clar că, odată format, acesta trebuie scos”, explică dr. Carmen Mocanu, medic ORL-ist.
Consulturile periodice la medicul ORL-ist pot ţine sub control sănătatea urechilor copilului dumneavoastră.