Sindromul ovarului polichistic este considerat ca fiind cea mai frecventă boală responsabilă de disfuncţii ovariene la femeile fertile. Această afecţiune joacă un rol foarte important în apariţia infertilităţii.
De cele mai multe ori, sindromul ovarelor polichistice este depistat în urma unui control de rutină, această afecţiune neavând o simptomatologie clară.
„Un diagnostic precis se poate pune numai după un set complex de investigaţii, atât la sânge, cât şi imagistic, printr-o ecografie transvaginală. Diagnosticul se pune după discuţia medicului cu pacienta. Acesta trebuie să ştie istoricul medical, problemele pe care femeia le-a întâmpinat de-a lungul timpului, şi evident să o trimită la analize de sânge. Următorul pas este o ecografie transvaginală, prin care se poate determina starea ovarelor”, a precizat dr. Mihaela Dobre.
Un ovar polichistic este depistat în cele mai multe dintre cazuri la controalele de rutină, când pacienta vine la medic pentru o dereglare menstruală sau chiar lipsa ciclului menstrual.
Problemele majore apar atunci când o femeie cu ovare polichistice rămâne însărcinată şi nu ştie că suferă de această afecţiune, şi prezintă risc de avort.