03 Octombrie 2017
2185 accesări
0 comentarii

În timpul sarcinii, restricţiile alimentare sunt destul de multe, dar nu toate femeile însărcinate le iau în considerare. Cu toate acestea, specialiştii spun că unele sfaturi, precum evitarea cărnii crude şi a ouălor nepregătite termic sunt, uneori, vitale pentru viitorul bebeluş.

În ce priveşte consumul de peşte, medicii spun că anumite specii pot fi consumate fără grijă, dar unele trebuie evitate pe toată durata sarcinii.

„Peştele reprezintă o sursă valoroasă de proteine, fier şi zinc, nutrienţi esenţiali în dezvoltarea copilului. De asemenea, acizii graşi omega-3, ajută la dezvoltarea creierului copilului. Gravidele pot consuma mai multe tipuri de peşte, o dată pe săptămână: somon, hering, sardine, păstrăv, cod. Inclusiv creveţii pot fi consideraţi siguri. Există anumite tipuri de peşte care acumulează diferiţi agenţi dăunători, precum mercurul, un metal ce afectează creşterea creierului şi sistemului nervos al bebeluşului, mai precis, peştele spadă, rechinul, macroul şi tonul.

Pe lângă mercur, peştele şi fructele de mare mai ridică o problemă: riscul de a fi contaminate cu bacterii şi virusuri periculoase pentru sarcină. Astfel, specialiştii recomandă evitarea preparatelor crude (sushi) şi în special, scoicile”, a explicat dr. Victoria Sava, medic de familie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii