mihaelabilic-1341150542
Majoritatea dintre noi nu pot concepe viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, ceea ce este şi foarte sănătos, susţine dr. Mihaela Bilic. Prezentă în week-end la malul mării cu ocazia Sărbătorii Pâinii, cunoscuta nutriţionistă le-a vorbit constănţenilor despre cât de important este să mâncăm acest aliment în fiecare zi.
Cei care s-au aflat sâmbătă în hipermarketul Cora din City Park Mall au avut ocazia să guste din zeci de feluri diferite de pâine şi să afle informaţii utile despre pâine şi nutriţie chiar de la dr. Mihaela Bilic, autoarea cărţilor „Trăiesc, deci mă abţin” şi „Sănătatea are gust”. Me-dicul a fost invitat la Constanţa cu prilejul Sărbătorii Pâinii, eveniment organizat de hipermarketul Cora în perioada 27 iunie - 1 iulie. Potrivit organizatorilor, acest eveniment şi-a propus să redea pâinii importanţa cuvenită în dieta alimentară a românilor.
Brutarii şi brutăriţele hipermarketului Cora au copt, la sfârşitul săptămânii trecute, peste o sută de sortimente diferite de pâine, de la simpla franzelă, până la pâini speciale din făini şi ingrediente deosebite, ne-au spus organizatorii. „Am avut ocazia să descoperim diverse feluri de pâine la Cora, atât simplă, albă, cât şi neagră, specială, cu sau fără seminţe sau alte reţete. Pâinea noastră este caldă şi bine rumenită de brutarii noştri”, a menţionat Cristian Năstase, directorul Cora Constanţa City Park.
De ce trebuie să mâncăm pâine în fiecare zi
Organismul nostru şi în special creierul funcţionează pe bază de glucoză, spune dr. Mihaela Bilic, iar amidonul din pâine este un carbohi-drat complex format din nenumărate molecule de glucoză. „Şi creierul şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide, cum ar fi pâinea, cerealele, mălaiul, pastele făinoase, orezul, cartofii, fasolea sau mazărea. Amidonul din aceste alimente furnizează organismului «combustibilul» de care are nevoie timp de 2 - 3 ore după masă”, informează medicul nutriţionist.
Pâinea conţine glucide complexe, proteine, vitamine din grupul B, fibre şi minerale, precum fier, magneziu şi calciu. Astfel, acest aliment de bază contribuie la echilibrul alimentar, ameliorează metabolis-mul glucidelor şi lipidelor, favorizează buna funcţionare a sistemului digestiv şi oferă protecţie împotriva cancerului.
Dr. Bilic recomandă pâinea celor care vor să slăbească
Contrar părerilor generale, pâinea nu îngraşă, mai aflăm de la nutriţionist. Din contră, acest aliment ne poate ajută să pierdem kilogramele în plus deoarece contribuie la arderea lipidelor. Dr. Bilic susţine că nu pâinea este motivul pentru care ne îngrăşăm, ci modul în care o mâncăm şi cantitatea în care o consumăm. Potrivit medicului, cu un aport mediu de 230 de cal/100 grame nu putem spune că pâinea îngraşă atât timp cât mezelurile conţin în medie 350 cal/100 grame, iar caşcavalul, 380 cal/100 grame. „O banală felie de pâine are 80 de calorii, ceea ce, raportat la o raţie calorică obişnuită de 2.000 cal/zi, nu reprezintă un pericol. Lipidele ard în focul glucidelor - este un slogan celebru al nutriţiei care confirmă rolul esenţial al glucidelor în alimentaţia noastră chiar şi atunci când este vorba de diete, adică slăbim mai repede dacă regimul conţine cantităţi moderate de pâine”, aflăm de la dr. Mihaela Bilic.
Pâinea albă şi „pufoasă“, periculoasă sau nu?
Medicul nutriţionist a desfiinţat şi mitul pâinii albe, despre care se credea că nu ar fi bună pentru sănătate. Potrivit dr. Bilic, pâinea albă conţine mai mult calciu decât cea integrală şi poate constitui o sursă importantă de calciu în condiţiile unui consum redus de produse lactate. În schimb, pâinea integrală conţine mai multe fibre, vitamine şi minerale.
„O mare capcană pentru consumatorii de pâine o reprezintă densitatea calorică. Astfel, cu cât este mai pufoasă şi mai uşoară, felia de pâine va avea un aport caloric mai mic, chiar dacă volumetric pare multă. Cât despre diferenţa de fibre faţă de varianta integrală, o puteţi compensa consumând câteva bucăţi de legume”, ne explică dr. Mihaela Bilic.
Totodată, medicul mai spune că pâinea proaspătă balonează pen-tru că fermenţii activi din drojdia de bere îşi continuă acţiunea timp de 12 - 24 de ore, iar în stomac aceas-tă fermentaţie naturală stimulează producţia acidă, încetineşte diges-tia amidonului şi golirea gastrică. Dr. Bilic ne sfătuieşte să mâncăm pâine veche de o zi dacă dorim să evităm acest inconvenient.
În final, dr. Mihaela Bilic a ţinut să le recomande constănţenilor să nu renunţe niciodată la consumul de pâine dacă vor să îşi menţină sănătatea trupului şi a minţii.
„Glucidele sunt esenţiale supra-vieţuirii şi funcţionării optime a organismului uman aşa că, indi-ferent de vârstă, greutate sau regimul alimentar, oferiţi-vă zilnic bucuria de a mânca o bucată de pâine. Fie că este albă, neagră, cu seminţe, cu tărâţe, cu ierburi aromate, cu ulei, cu lapte, alegeţi-o în funcţie de preferinţele voastre. Nimic nu poate fi mai gustos şi sănătos”, le-a mai spus nutriţionistul celor prezenţi sâmbătă la Cora.