Oul este un produs extrem de important pentru alimentaţie, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului, cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Spre exemplu, albuşul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a unui ou şi ne furnizează proporţia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine, dar şi substanţe minerale (săruri de potasiu, cantităţi mici de calciu, fier şi magneziu).
Gălbenuşul, în schimb, reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului şi conţine mari cantităţi de lipide. De multe ori ne întrebăm dacă oul este un aliment complet.
Albuşul, a declarat Cristian Ionescu, nutriţionist, conţine proteine digerabile doar prin fierbere, în timp ce gălbenuşul devine greu digerabil, dacă este fiert şi mai ales fiert tare. Tocmai de aceea, introducerea ouălor în alimentaţia copiilor se face numai după vârsta de un an, întrucât organismul copilului le metabolizează greu şi poate dezvolta alergii alimentare.
„Oul se digeră în 2-3 ore, dacă este fiert moale, pe când cel tare sau prăjit se digeră în 4-8 ore. De reţinut, cu cât este mai vechi, cu atât este mai greu digerabil. Recomandarea este să nu consumaţi mai mult de patru ouă pe săptămână, nu mai mult de două odată, iar dacă aveţi probleme grave de sănătate, nu consumaţi deloc”, a precizat specialistul.