15 Ianuarie 2016
2110 accesări
0 comentarii

Oboseala nu este o boală.Cel puţin aşa ne spunem toţi atunci când avem o stare de epuizare, în care simţimcă suntem suprasolicitaţişi nu ne putem adaptala condiţiile de stres.
Cei din jur ne vor spune că nu părem bolnavi, că toată lumea mai oboseşte, că de vină e doar vârsta sau că tot ce ne lipseşte este puţină mişcare în aer liber. Însă toate simptomele ar putea duce către o singură problemă: sindromul oboselii cronice.
Cum ne dăm seama că suferim de sindromul oboselii cronice?
Persistent sau recurent, sindromul oboselii cronice nu este rezultatul solicitării continue, aşa cum s-ar crede, iar odihna nu rezolvă problema. „Consecinţele sunt o reducere substanţială a nivelului atins anterior în activităţile profesionale, educaţionale, sociale sau personale”, declară dr. Ionica Ciortan, medic primar medicină generală şi pediatrie la Centrul Medical Iowemed.
Medicul arată că cei care suferă de sindromul de oboseală cronică au un somn agitat şi neodihnitor, nu au energie, au stări de rău, cu slăbiciune, transpiraţii şi leşin. Această boală se manifestă prin afectarea concentrării sau a memoriei pe termen scurt, inflamaţii ale gâtului, noduli limfatici moi în zona cervicală sau axilară, dureri musculare, dureri articulare multiple, fără umflarea sau înroşirea încheieturilor.
De asemenea, pot apărea dureri de cap al căror tip, intensitate sau gravitate variază faţă de cele precedente şi un disconfort cu o durată de peste 24 de ore după o solicitare fizică. „Dacă prezentaţi patru sau mai multe dintre simptomele enumerate, cu menţinerea sau recurenţa acestora, cel mai probabil suferiţi de sindromul oboselii cronice”, precizează dr. Ionica Ciortan.
Cauzele sindromuluide oboseală cronică
Potrivit medicului, la baza sindromului de oboseală cronică se află „infecţiile virale cronice şi inflamaţiile, reacţia sistemului imunitar la infecţii, rolul sistemului endocrin, sensibilizarea la substanţe chimice şi metale grele şi altele”.
Aşadar, există o relaţie între infecţiile şi inflamaţiile din organism şi instalarea sindromului de oboseală cronică. Mai mult decât atât, studiile au arătat că stresul joacă un rol important în dezvoltarea acestei boli.
„Stresul este o reacţie individuală şi este rezultatul interacţiunii dintre exigenţele mediului, pe de o parte, şi de resursele, capacităţile şi posibilităţile individului, pe de altă parte. La locul de muncă, stresul apare atunci când exigenţele profesionale depăşesc resursele de care dispune fiinţa umană”, menţionează dr. Ionica Ciortan.
Incapacitatea persoanelor de a se adapta situaţiilor stresante se manifestă prin tulburări şi dezechilibre metabolice precum supraponderabilitatea, obezitatea, fumatul, dependenţa de alcool, de droguri sau de alimente, lipsa mişcării şi, în general, un stil de viaţă nesănătos.
Medicina funcţionalăeste soluţia sindromuluide oboseală cronică
Sindromul de oboseală cronică nu poate fi tratat decât printr-o abordare în profunzime a problemei. Celula este unitatea anatomică de bază a organismului uman, iar dacă există dezechilibre provocate de stres şi de un stil de viaţă nesănătos, aceasta va fi atacată de radicalii liberi.
Aici intervine medicina funcţională, care, conform dr. Ionica Ciortan, „este o dimensiune personalizată a medicinii care urmăreşte depistarea tendinţelor patologice înainte ca boala să se instaleze”. Aceasta se concentrează asupra dezechilibrelor clinice la nivel celular şi molecular.
Este important ca persoanele care prezintă simptomele sindromului de oboseală cronică să nu le trateze cu superficialitate şi să se adreseze medicului. Această boală poate afecta organismul la toate nivelurile, poate duce la instalarea unor boli cronice, precum diabetul, şi afecta calitatea vieţii.

Taguri articol: ionica ciortan oboseala clinica iowemed

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii