Urechea înfundată sau hipoacuzia reprezintă un simptom frecvent întâlnit în patologia urechii la orice vârstă și un motiv bine întemeiat pentru solicitarea unui consult ORL. Deseori, senzația de ureche înfundată apare după duș, prin pătrunderea apei în conductul auditiv extern. Ea durează câteva secunde până când apa se scurge din conduct sau este absorbită cu colțul prosopului. Totuşi, uneori, această senzație de înfundare poate fi determinată și de alte afecțiuni ale urechii și nu numai.
Cauzele hipoacuziei diferă în funcție de vârsta pacientului. De exemplu, la copilul mic, secrețiile mucoase din nas ajung frecvent în urechea medie, prin trompa lui Eustachio, întrucât până la vârsta de 3-4 ani acesta nu știe să-și sufle nasul și își aspiră (trage) mucozitățile. La adolescenți și adulți, cauzele apariției senzației de înfundare sunt multiple și diverse, mergând de la cauze banale precum pătrunderea apei în ureche după duș, până la cauze serioase ce pot duce la pierderea definitivă a auzului. Cele mai frecvente sunt: toaleta excesivă a conductelor auditive folosind bețișoarele de urechi; otita externă; hipoacuzia; otita medie; surditatea brusc instalată; formațiunile tumorale localizate la nivelul urechii externe (osteoame, polipi) sau în urechea medie (colesteatomul); tumorile nervului auditiv etc.
La vârstnici, presbiacuzia este un proces fiziologic ce constă în scăderea acuității auditive odată cu înaintarea în vârstă. Acest proces se instalează după vârsta de 50 de ani, afectează mai ales bărbații și deopotrivă ambele urechi. „Cauzele senzației de ureche înfundată sunt numeroase, unele banale, precum pătrunderea apei în ureche sau dopul de cerumen, altele foarte serioase precum otitele medii, barotraumele în timpul unui zbor cu avionul sau chiar tumorile. Pentru stabilirea cauzei și a tratamentului de specialitate este necesar un consult ORL, completat uneori de investigații audiologice precum audiograma, timpanogramă, otoemisiuni acustice, potențiale evocate sau imagistice (RMN, CT, fibroscopie)”, a precizat dr. Mădălina Baciu.
Ca remedii, puteţi apela şi la folosirea unor leacuri precum utilizarea de apă oxigenată sau ulei cald în urechea înfundată, chiar și spray-ul ceruminolitic. Toate acestea sunt utile pentru înmuierea dopurilor de cerumen, dar în cele mai multe cazuri nu reușesc să le îndepărteze și pot agrava situația dacă pacientul are o perforație de timpan.
Când senzația de înfundare a urechii apare în timpul sau după o răceală, cauza cea mai probabilă este o otită medie produsă prin migrarea secrețiilor mucoase din nas în urechea medie din cauza suflatului nasului incorect, motiv pentru care se impune un consult ORL.