durere

durere
24 Aprilie 2014
1588 accesări
0 comentarii
Sindromul de colon iritabil este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, apărând la una din trei persoane. Este o suferinţă care tinde să apară în mod repetat, simptomele bolii putând să dispară timp îndelungat şi apoi să reapară.
Mai mult de 66% dintre cei diag-nosticaţi cu sindromul de colon iritabil sunt femei. Prevalenţa sindromului de colon iritabil este maximă între 20 şi 50 de ani. Principala cauză a bolii este stresul, spun medicii, iar boala este amplificată de stările emoţionale negative. Numărul celor care suferă de diferite afecţiuni datorate stresului şi vieţii agitate creşte simţitor. Una dintre aceste boli este şi sindromul colonului iritabil, afecţiune ce se poate regăsi atât la tineri, cât şi la pacienţi trecuţi de prima tinereţe.    „Boala este mult mai frecventă la femei, însă nu sunt ocoliţi nici bărbaţii de acest fenomen. Mai grav este că persoanele foarte tinere, a căror viaţă este afectată de timpurile haotice pe care le trăim, sunt «lovite» din ce în ce mai des de probleme de sănătate care le schimbă viaţa într-un mod radical. De aceea, cea mai frecventă cauză a sindromului de colon iritabil este stresul, care perturbă motilitatea intestinală, adică duce la contracţia musculaturii intestinale. Pe fondul acestor tulburări, apar contracţii dureroase. Unii pacienţi, diag-nosticaţi cu sindromul de colon iritabil, au indicat faptul că durerea abdominală creşte în in-tensitate în timpul stresului emo-ţional sau după ce mănâncă anumite alimente. Altă cauză posibilă a sindromului de colon iritabil este infecţia bacteriană a tractului gastrointestinal. Tratamentul antibiotic poate perturba flora microbiană, deve-nind un factor declanşator al sindromului de colon iritabil. Alimentele care determină producerea unor cantităţi excesive de gaze, alimentele bogate în grăsimi, prea multă cafea, abuz de alcool, cantităţi mici de fibre şi supraalimentaţia în general pot fi un alt factor de apariţie a sindromului de colon iritabil. Grăsimile sub orice formă (animale sau vegetale) sunt un stimulator puternic al motilităţii intestinale, determinând colon iritabil”, explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie şi medicină primară în cadrul clinicii Gastromond Constanţa. „Boala se manifestă prin simptome care variază ca şi gravitate de la o persoană la alta, cum ar fi: dureri abdominale, balonări, eliminare excesivă de gaze, constipaţie alter-nând cu diaree, intestine zgomotoase, senzaţia că intestinele nu se golesc niciodată. Scaunele diareice apar ocazional, cel mai adesea sub forma unor scaune imperioase, matinale, sau la emoţii. Caracteristice pentru sindromul de colon iritabil sunt fecalele amestecate cu mucus. Balonarea este frecventă în sindromul de colon iritabil, fiind localizată difuz sau în anumite zone ale abdomenului. Senzaţia de plin după ingestia unei cantităţi mici de alimente, regurgitaţii, greaţă sunt de asemenea acuze frecvente la pacienţii cu sindrom de colon iritabil”, explică dr. Ioana Buzoianu, medic specialist boli interne în cadrul Gastromond. Ce alimente sunt recomandate În cazul constipaţiei, consumul de alimente care conţin multe fibre (fructe, legume şi cereale integrale) este recomandat. Însă fibrele care nu se dizolvă (din orez, nuci, pâine şi alimente ce conţin grâu sau secară şi sâmburii sau coaja fructelor) pot agrava simptomele. În acest caz, se vor folosi fibrele solubile din fructe şi legume curăţate, mazăre şi fasole sau tărâţe de ovăz, acest tip de fibre calmând tubul digestiv şi crescând volumul scaunelor. Atenţie! Prezenţa sângelui în materiile fecale, febra, durerile puternice sau diareea incontrolabilă, care apar în timpul nopţii, nu sunt simptome ale sindromului de colon iritabil. Acestea pot fi cauzate de o afecţiune mai gravă şi de aceea se impune consultarea medicului şi efectuarea unei colonoscopii.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase